VKA breidt privacy consultancyteam uit met vier nieuwe adviseurs

08 maart 2017

Verdonck, Klooster & Associates heeft de afgelopen maanden vier nieuwe consultants toegevoegd aan zijn Privacy praktijk. Het betreft Dorus-Jan ten Boom, Melanie Nadorp, Radha Shantiprekash en Marius van Rijswijk.

Volgens Joost Beukers, directeur van Verdonck, Klooster & Associates, is de uitbreiding een noodzakelijke stap. “We zien een sterke toename van privacy vragen bij organisaties”, geeft hij aan. Beukers wijst hiermee op de groeiende behoefte van bedrijven om hun privacyzaken goed op orde te hebben. Enerzijds hebben ze te maken met de groeiende uitdaging om data te verzamelen en deze te gebruiken voor het verkrijgen van inzichten en strategische voordelen op hun concurrenten, anderzijds voelen ze tegelijkertijd de druk om daarbij wel rekening te houden met de grenzen van privacywetgeving.

Daar komt bij dat cybersecurity een steeds groter thema vormt voor bedrijven – volgens schattingen van Deloitte bedraagt het totale waardeverlies door cyberrisico’s voor de grootste Nederlandse bedrijven en overheid op jaarbasis zo’n €10 miljard. Wereldwijd wordt de schadepost als gevolg van cybercrime geschat op tussen de €280 miljard (Grant Thornton) tot zo’n €400 miljard (McAfee).

Een andere aanjager van de groeiende vraag naar privacy en advies vormt de toename van wetgeving op dit gebied. In 2018 wordt de zogeheten General Data Protection Regulation (GDPR) van kracht, ofwel de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) – een nieuwe Europese wetgeving voor de bescherming van persoonsgegevens en tevens een richtlijn voor politie en justitie inzake gegevensbescherming. Behalve dat bedrijven er voor moeten zorgen dat ze compliant zijn met deze nieuwe regelgeving, staan ze nu, als mogelijke toekomstige overtreders van deze nieuwe wetgeving, nu al onder financiële druk. Tegen die tijd kunnen organisaties die niet voldoen aan de AVG rekenen op fors hogere boetes dan bij de huidige wetgeving nu het geval is. Boetes kunnen dan oplopen tot wel €20 miljoen of 4% van de wereldwijde jaaromzet van een onderneming.

1488378411689_Privacy-raakt-de-hele-organisatie--werkprocessen,--ICT,-leveranciersmanagement,-governance-en-control

Mede door deze factoren zal de komende jaren naar verwachting de markt voor privacy expertise en ook privacy consultancy een vlucht gaan nemen. Een onderzoek uitgevoerd door VKA liet eerder al zien dat steeds meer bedrijven aandacht schenken aan privacy en dat bedrijven hun budgetten voor privacybudgetten steeds meer opschroeven.

Voor adviesbureaus betekenen bovenstaande ontwikkelingen goed nieuws, iets wat ook Beukers onderschrijft: “Het afgelopen jaar is onze privacy praktijk sterk gegroeid en konden wij het werk nauwelijks bijbenen. In de komende jaren zal de werkdruk ook niet afnemen met de toegenomen aandacht voor privacy en de naderende deadlines voor de implementatie van nieuwe privacywetgeving (de AVG). We zijn trots dat we in deze krappe markt zoveel goede mensen hebben weten te werven en dat geeft veel energie om komend jaar onze privacy praktijk verder te laten groeien.”

Vier nieuwe privacy experts

In lijn met de door Beukers geschetste groei heeft VKA de afgelopen periode diverse nieuwe professionals aan zich weten te binden. Zo zijn onlangs vier nieuwe adviseurs gestart bij het adviesbureau, waarmee VKA volgens Beukers klaar is om zijn groeiende klantenportfolio van professionele ondersteuning te voorzien. De nieuwe aanwinsten zijn;

Radha Shantiprekash is een voormalig manager juridische zaken bij Dunea en was recent vanuit haar eigen adviesbureau (Consilia Advies) op interim basis werkzaam als kwartiermaker privacy en bescherming persoonsgegevens bij Gemeente Amersfoort. Bij VKA is Shantiprekash aangesteld als Senior Consultant Privacy. Marius van Rijswijk werkt sinds enkele jaren als zelfstandig adviseur privacy, compliance & integriteit en was anderhalf jaar actief als docent arbeidsrecht en ethiek aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Bij VKA is Van Rijswijk gestart als Senior Consultant Privacy.

1488901085299_Dorus-Jan-Melanie-Radha-Marius-VKA

Dorus-Jan ten Boom heeft VKA versterkt als Senior Consultant Privacy en versterkt de Cybersecurity & continuïteitpraktijk. Ten Boom werkte jarenlang voor Improven als senior consultant en voorheen als managing consultant bij Capgemini. Melanie Nadorp is afkomstig van advocatenkantoor TeekensKarstens, waar ze de afgelopen circa anderhalf jaar werkzaam was als Jurist en Privacy professional. Na het afronden van haar studie Rechten heeft ze in haar vroege loopbaan diverse juridische rollen vervuld, bij onder meer The Renewables, KPN en Legadex.

Frank van Vonderen, die leiding geeft aan de privacy praktijk van het advieskantoor, is verheugd over de komst van de vier nieuwe adviseurs, die volgens hem allemaal beschikken over een complementaire skillset: “Privacy heeft zich razendsnel ontwikkeld tot een vakgebied dat je hele organisatie raakt: werkprocessen, ICT, leveranciersmanagement, governance en control. Uiteindelijk gaat het niet om het alleen maar voldoen aan de wetgeving, het gaat om het behouden van het vertrouwen van je klanten. Het vertrouwen dat je zorgvuldig en correct met de toevertrouwde persoonsgegevens omgaat. Dat vraagt niet om alleen een jurist, maar om een team van specialisten met verstand van digitale transformaties, cyber security, wetgeving, communicatie en veranderingsprocessen.”

Hij vervolgt: “Dit is te zien in de verschillende ervaringen van de nieuwe medewerkers. Radha heeft een goede kennis van de privacywetgeving, maar beschikt ook over de sturende en coachende eigenschappen om organisaties mee te krijgen. Marius is een ondernemende compliance professional en weet als geen ander hoe je de sturing op privacy kunt versterken. Dorus-Jan werkt al jaren op het snijvlak van ICT, informatiebeveiliging en privacy en Melanie beschikt over een gedegen juridische kennis. Samen brengen zij een prachtige combinatie van kennis en competenties.”

Volgens een recent onderzoek door Capgemini Consulting, blijft, ondanks het toenemende bewustzijn ten aanzien van internetcriminaliteit, de aandacht voor privacy nog achter.

Deel dit bericht
Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sluiten