Sessie 'Botsende Belangen in het werk als adviseur'

3-11-2021

In het kort
Thema: Botsende Belangen in het werk als adviseur
Datum: 3 november 2021
Tijd: 16:00 - 18:00 uur
Locatie: Rijnconsult, Orteliuslaan 1000, Utrecht
Aanmelden: Klik hier om je aan te melden voor de sessie

Als adviseur ondersteun je een klant bij het oplossen van complexe, interdisciplinaire vraagstukken. Deze liggen maatschappelijk gevoelig en iedereen vindt er wat van. Wie bepaalt in deze contexten wat goed is? Doe je dat zelf, laat je dat aan je opdrachtgever of vaar je op de opinies in het veld van stakeholders waarmee je te maken hebt? Als organisatieadviseur in de 21ste eeuw opereer je eigenlijk altijd in een spanningsveld. Hoe ga je om met verschillende zienswijzen en botsende belangen?

Daarover gaan we in gesprek met Ellen ter Gast, filosoof in bedrijf, expert op het gebied van ‘ethisch leiderschap’ in complexe vraagstukken.

“In gesprekken over ethische vraagstukken in de praktijk hoor ik adviseurs vaak spreken over het ‘moreel kompas’ waar ze als professional op varen. Ik vind een mooie metafoor. Alleen anders dan een scheepskompas moet je een moreel kompas regelmatig ijken. De wereld verandert en inzichten veranderen. Waar ligt het noorden? Hoe weet je dat?“

In haar workshop gaat Ellen met ons aan de slag met verschillende methodieken die er zijn voor ethische besluitvorming. Aan de hand voorbeelden uit de praktijk laat ze zien hoe je op effectieve wijze moreel beraad voert.

“Het is een hardnekkig misverstand dat er zoiets bestaat als 'de waarheid' in de ethiek. Of dat mensen met ‘ethisch leiderschap’ beter weten dan anderen wat goed handelen is. Ethische vraagstukken zijn per definitie grijs. Als je ergens geen goed gevoel over hebt, dan ben je waarschijnlijk niet de enige die dat zo ervaart. In zo'n geval kun je beter de telefoon pakken en met een paar kritische collega’s onderzoeken wat er precies speelt, dan de gedragscode er op na slaan. Het maken van ethische afwegingen is mensenwerk.”

Klik hier om je aan te melden voor de sessie

Deel dit bericht
Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sluiten