Wie extern advies inschakelt moet kunnen rekenen op professionele onafhankelijkheid, zorgvuldigheid en integriteit.

Raad van Organisatie Adviesbureaus

De Raad voor Organisatie Adviesbureaus (ROA) staat voor een kwalitatief hoogwaardige organisatieadviesbranche in Nederland. De ROA spant zich in om verbinding te maken met alle organisatieadviesbureaus in Nederland die ertoe doen, lid of geen lid. Samen werken we aan een sector die gezien mag worden, die trots is op de toegevoegde waarde voor de economie én voor de samenleving. Dit maakt de ROA een inclusieve branchevereniging; het gaat niet alleen om de aangesloten leden, maar om het belang van de hele branche.

De norm hooghouden, dat is het leidend principe. De ROA daagt alle bureaus uit om het vak van organisatieadviseur voortdurend verder te professionaliseren en de kwaliteit van het advies op een steeds hoger plan te brengen. Daarop zijn alle inspanningen en activiteiten gericht.

Ontdek meer over ROA

Download de ROA App

U vindt alle informatie over de bij de ROA aangesloten bureaus, de gedragscode en de tuchtrechtregeling ook in de ROA App ‘Kies voor advies’. Download deze app gratis voor Apple of Android via de online stores.

Nieuws via consultancy.nl

Michiel Minderhoud nieuwe directeur van onderwijsverband PPO Rotterdam

19-4-2018

Onderwijssamenwerkingsverband PPO Rotterdam heeft voormalig BMC senior adviseur Michiel Minderhoud benoemd als nieuwe directeur-bestuurder. Minderhoud is de opvolger van Nicole Teeuwen, die de overstap maakt naar de Sectorraad Praktijkonderwijs.

Lees verder

Twynstra Gudde breidt strategiepraktijk uit met drie senior adviseurs

18-4-2018

Twynstra Gudde heeft zijn strategieadviespraktijk uitgebreid met drie senior-adviseurs. Jeroen Schouten en Stijn van Diemen komen over van respectievelijk Rijnconsult en Total Identity, terwijl Rob Poels, partner bij Twynstra Gudde, een interne overstap heeft gemaakt. In 2015 startte Twynstra Gudde, een van de grootste en bekendste organisatieadviesbureaus van ons land, zijn strategieadvieslabel ‘Twynstra Gudde Strategy Counsellors;’. De praktijk, die zich vooral richt op bestuurlijk-strategische vraagstukken rondom de koers van zorgorganisaties, werd destijds gestart met twee partners, Bram den Engelsen en Huub Raemakers.

Lees verder

BMC en Key Control Dashboard voor In Control Statement publieke domein

11-4-2018

BMC is een samenwerking aangegaan met het Key Control Dashboard (KCD), een hulpmiddel dat overheidsinstellingen helpt om aantoonbaar in control te zijn op processen en een effectieve interne beheersing te bereiken. Met de samenwerking positioneert BMC zich als de expert die overheidsorganisaties kan helpen bij het verkrijgen van een ‘In Control Statement’ en het afgeven van een rechtmatigheidsverklaring. 

Lees verder

AEF, JBR en WagenaarHoes krijgen CMC Firm-status van beroepsorgaan

4-4-2018

Drie Nederlandse consultancybureaus – Andersson Elffers Felix (AEF), JBR en WagenaarHoes – zijn door The International Council of Management Consulting Institutes (ICMCI) benoemd tot een ‘CMC Firm’. De drie adviesbureaus zijn de eersten in ons land die deze status hebben verkregen en gelden hiermee, zo stellen de Ooa en de ROA, als voorlopers binnen de branche.

Lees verder

Dertien adviesbureaus in lijst van beste werkgevers van Nederland

3-4-2018

De lijst van beste werkgevers van Nederland is bekendgemaakt. Dit jaar wisten zo'n 60 organisaties een plekje te bemachtigen op de lijst, waaronder dertien adviesbureaus. Zo is Quint aangemerkt als een van de beste grote bedrijven, eindigt Lean Consultancy Group bovenaan de lijst van de beste middelgrote bedrijven en is de hoogste positie onder de kleinere organisaties voor House of Performance. Andere bureaus die de rankings wisten te halen, zijn onder meer ORMIT, IG&H, Solid Professionals, Republiq en Considerati.

Lees verder

Vier adviseurs verbinden zich aan WagenaarHoes Organisatieadvies

16-3-2018

WagenaarHoes Organisatieadvies heeft de afgelopen maanden het team versterkt met vier nieuwe adviseurs: Marion van de Vorst, Jostein van Vliet, Mark de Vries en Eric ten Hulsen.

Lees verder

Twynstra Gudde en UMS Group partner van Energie & Utilities Summit

14-3-2018

Twynstra Gudde en UMS Group hebben zich als partners verbonden aan de Energie & Utilities Summit, een jaarlijkse bijeenkomst voor bestuurders en managers uit de energie- en nutssector. Tijdens het evenement kunnen beslissers met elkaar netwerken, inspiratie en kennis vergaren en met elkaar in gesprek gaan over uiteenlopende strategische vraagstukken uit de branche.

Lees verder

Drie succesfactoren van organisatieontwikkeling binnen de publieke sector

12-3-2018

Organisatieontwikkeling binnen de publieke sector wordt regelmatig ervaren als een weerbarstig proces. Leidinggevenden die willen bijdragen aan het voortdurend verbeteren van de kwaliteit en het verhogen van de resultaten hebben een stevige taak te vervullen. Volgens Peter van Biemen en Jannie Lammers, die samen vele trajecten voor management- en organisatieontwikkeling hebben ontworpen en uitgevoerd in het publieke domein, zijn er drie succesfactoren voor een succesvolle organisatieontwikkeling.

Lees verder

WagenaarHoes adviseur Erik Koopman wint Ulbo de Sitter-scriptieprijs

2-3-2018

Erik Koopman, organisatieadviseur bij WagenaarHoes, heeft de Ulbo de Sitter-scriptieprijs in de wacht gesleept. Koopmans scriptie, die hij zo'n anderhalf jaar geleden vanuit het adviesbureau voltooide, wordt vooral geprezen om de goed gestructureerde manier waarop de praktijk en theorie elkaar hebben versterkt in zijn oordeel over het functioneren van wijkteams in gemeente Almelo.

Lees verder

Rijnconsult laat Zeelandse zorgorganisatie Gors beter samenwerken

23-2-2018

Adviesbureau Rijnconsult heeft de afgelopen twee jaar de Zeeuwse zorgorganisatie Gors ondersteund bij het project Administratieve LastenVerlichting. Al snel na de start van het project bleek echter dat de problemen binnen de organisatie niet zozeer administratief van aard waren, maar juist vooral voortkwamen uit een gebrek aan goede samenwerking. Terwijl Gors haar taken op zich prima vervulde, bleken de medewerkers grotendeels langs elkaar heen te werken. Inmiddels zijn er dankzij het project en de begeleiding van Rijnconsult flinke verbeteringen gerealiseerd. 

Lees verder

Nederland is het best voorbereid om zelfrijdende auto in te voeren

21-2-2018

Dagelijks verschijnt in de media berichtgeving over de zelfrijdende auto, waarin pilots worden aangekondigd en de uitrol van de technologie aanstaande lijkt te zijn. Een mooi moment om de stand van zaken op te maken en uiteen te zetten hoe ver de ontwikkeling staat, wat de publieke opinie is en welke stappen ondernomen dienen te worden voor een veilige introductie van de technologie. 

Lees verder

Werken als zorgconsultant? Maak kennis met bureaus tijdens HBW 2018

20-2-2018

Deze week vindt de 2018-editie van de jaarlijkse Health Business Week plaats. Voor studenten die willen werken in de zorg is dit het ideale moment om zich te verdiepen in de branche, in hoe het is om te werken in de zorg en om kennis te maken met werkgevers die hun passie delen. De adviesbranche is net als vorig jaar goed vertegenwoordigd met acht bureaus die het evenement ondersteunen en hun expertise met de toekomstige zorgconsultants zullen delen.

Lees verder

Sport- en beweegklimaat van Nederland is goed op orde

19-2-2018

De Nederlandse overheid heeft haar sport- en beweegklimaat behoorlijk op orde. Nederlanders zijn duidelijk sportiever dan veel mensen in tal van andere ontwikkelde landen, en in verhouding tot de omvang van ons land presteren we erg goed in topsport. Daarnaast bewegen Nederlanders veel in vergelijking met inwoners uit de meeste overige EU-staten. Maar, ook al functioneert het sport- en beweegbeleid naar behoren, dan nog is er ruimte voor verbetering. 

Lees verder

Sport- en beweegklimaat van Nederland is redelijk goed op orde

19-2-2018

De Nederlandse overheid heeft haar sport- en beweegklimaat behoorlijk op orde. Nederlanders zijn duidelijk sportiever dan veel mensen in tal van andere ontwikkelde landen, en in verhouding tot de omvang van ons land presteren we erg goed in topsport. Daarnaast bewegen Nederlanders veel in vergelijking met inwoners uit de meeste overige EU-staten. Maar, ook al functioneert het sport- en beweegbeleid naar behoren, dan nog is er ruimte voor verbetering. 

Lees verder

PwC en Twynstra Gudde zetten in op diverse en inclusieve organisatie

12-2-2018

Twee bekende zakelijke dienstverleners, PwC en Twynstra Gudde, zetten binnen hun organisaties nadrukkelijk in op het stimuleren van diversiteit en inclusie. Beide kantoren zijn van mening dat diversiteit leidt tot betere resultaten voor klanten en meer tevreden werknemers.

Lees verder

Halvering collegegeld voor eerstejaarsstudenten technisch uitvoerbaar

29-1-2018

In september 2018 zal mogelijk het collegegeld voor eerstejaars studenten aan hogescholen en universiteiten worden gehalveerd. Daarnaast zijn er ook plannen om het collegegeld voor de eerste twee leerjaren van lerarenopleidingen te halveren. Die ambities zijn technisch haalbaar, stelt adviesbureau Andersson Elffers Felix. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) is nu aan zet.

Lees verder

Rijnconsult helpt FlevoMeer Bibliotheek met invoering van zelfsturing

25-1-2018

FlevoMeer Bibliotheek (FMB) heeft in totaal zeven vestigingen in de gemeenten Lelystad, Noordoostpolder, Dronten, Zeewolde en Urk. Het dienstverleningsgebied bestrijkt hiermee meer dan 200.000 inwoners. Aan het woord is directeur Jan Gommer. Hij staat aan het roer van deze veranderende organisatie. Zijn drijfveren zijn vernieuwing, ontwikkeling en samenwerking. In dit artikel legt hij de noodzaak uit van de invoering van zelfsturing binnen de hernieuwde missie van FMB en het effect hiervan op de medewerkers.

Lees verder

AT Osborne helpt Erasmus Universiteit met duurzaam prestatiecontract

24-1-2018

De duurzaamste campus moet die van de Erasmus Universiteit in Rotterdam zijn. Klanttevredenheid staat daarbij centraal. Om dit te bereiken werkt de universiteit toe naar een regie-organisatie die optimaal gebruikmaakt van externe expertise en waarbij gestuurd wordt op resultaat.

Lees verder

Maastricht School of Management benoemt Dennis Christmas tot Senior Lecturer

24-1-2018

Dennis Christmas, directeur Zorg bij Twynstra Gudde, is door Maastricht School of Management benoemd tot Senior Lecturer en hoofd van de Healthcare Innovation praktijk. 

Lees verder

Media consultancy GEA stelt Miranda Kruithof aan als Managing Director

17-1-2018

GEA, een adviesbureau gespecialiseerd in de mediasector, heeft Miranda Kruithof aangesteld als Managing Director. Kruithof zal samen met aandeelhouders Aloys van Balen, Theo Huibers en Ron Jansen leiding geven aan het consultancykantoor uit Hilversum.

Lees verder
Sluiten