De Raad voor Organisatie Adviesbureaus (ROA) staat voor een kwalitatief hoogwaardige organisatieadviesbranche in Nederland. De ROA spant zich in om verbinding te maken met alle organisatieadviesbureaus in Nederland die ertoe doen, lid of geen lid. Samen werken we aan een sector die gezien mag worden, die trots is op de toegevoegde waarde voor de economie én voor de samenleving. Dit maakt de ROA een inclusieve branchevereniging; het gaat niet alleen om de aangesloten leden, maar om het belang van de hele branche.
De norm hooghouden, dat is het leidend principe. De ROA daagt alle bureaus uit om het vak van organisatieadviseur voortdurend verder te professionaliseren en de kwaliteit van het advies op een steeds hoger plan te brengen. Daarop zijn alle inspanningen en activiteiten gericht.
TwynstraGudde heeft een nieuw boek uitgebracht voor professionals die beweging willen brengen in complexe transitieopgaven. Aan de hand van 40 praktische interventies en praktijkverhalen biedt ‘De Transitiegids’ handvatten om complexe opgaven beter te begrijpen en het eigen repertoire op te rekken.
De moderne organisatie staat voor complexe uitdagingen in een veranderende wereld: van verduurzaming tot personeelsbehoud en samenwerking over de eigen organisatiegrenzen heen. Deze vraagstukken vereisen een gezamenlijke aanpak, waarin traditionele hiërarchieën steeds vaker plaatsmaken voor gedeeld leiderschap. Hoe kan een organisatie een model creëren dat zowel autonomie als samenwerking bevordert?
Het hoofdkantoor van Hecht in Leiden is in negen maanden tijd grondig gerenoveerd. De strakke planning werd met minimale uitloop en zonder budgetoverschrijding gehaald. TwynstraGudde begeleidde de verbouwing van begin tot eind.
TwynstraGudde heeft meerdere kwaliteitscertificaten verlengd. Daarnaast beschikt het adviesbureau sinds kort ook over een nieuw keurmerk.
Vier jaar geleden richtte TwynstraGudde de gemeentelijke vastgoedorganisatie van Rotterdam opnieuw in. Recent onderzochten experts van dit adviesbureau de effecten van deze hervorming. Naar voren komt dat de veranderingen de gemeentelijke vastgoedorganisatie hebben verbeterd.
Veel ziekenhuizen gaan de komende jaren aan de slag met het vernieuwen van hun vastgoed. Dit biedt een uitgelezen kans om ervoor te zorgen dat het zorgvastgoed aansluit bij toekomstbestendige manieren van werken. Experts van TwynstraGudde delen vier succesfactoren voor het succesvol begeleiden van deze complexe transitie.
In een jaar tijd heeft Harold Brummelhuis, Principal bij JBR, drie aankoopmandaten verworven van drie zeer uiteenlopende Franse ondernemingen. Een gesprek met Harold over de deals en belangrijke succesfactoren tijdens het transactieproces.
De medewerkers van Rijnconsult hebben een nieuwe directeur gekozen. Marit Ubachs volgt Eveline van Westerop op, die na de maximale termijn van tweemaal vier jaar afscheid neemt van haar rol. Ubachs schaart zich naast mededirecteur Boris Gooskens.
Het huidige stelsel in het sociaal domein loopt steeds meer vast. Dus is een flinke hervorming nodig, zo luidde de duidelijke consensus op de expertconferentie ‘Renovatie in het sociaal domein’, georganiseerd in samenwerking met diverse overheden en drie adviesbureaus.
In Nederland voelt maar liefst 86% van de werkenden zich niet verbonden met zijn organisatie. Dat is niet alleen vervelend voor henzelf, maar ook voor hun werkgevers – want organisaties met verbonden medewerkers presteren veel beter. We vroegen Maaike Rutten van Leeuwendaal waarom het zo slecht is gesteld met het engagement en wat organisaties eraan kunnen doen.
De inzet van AI in HR-processen wint razendsnel terrein. Of het nu gaat om het opstellen van functieprofielen, het selecteren van kandidaten of het uitvoeren van assessments. Maar in deze ontwikkeling schuilt ook een groot gevaar – het risico op eenheidsdenken, schrijft Lodewijk van Ommeren, Directeur van Bureau Zuidema.
Wat gebeurt er komend jaar met de bijstandsbudgetten van Nederlandse gemeenten? Adviesbureau Berenschot bracht de veranderingen in kaart.
Het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek is bezig met het bouwen van een nieuw radionuclidecentrum. AT Osborne ondersteunt het project van de planningsfase tot en met de oplevering.
De netwerktarieven voor het stroomnet gaan mogelijk op de schop. Met een variabel tarief kunnen zo’n 700.000 extra woningen of 500.000 laadpunten op het bestaande net worden aangesloten, zo schatten de netbeheerders op basis van een rekenmodel van Berenschot.
Het team van JBR is uitgebreid met drie trainees: Rutger Beelen, Wout Van Lierde en Lucas van den Berkhof. Een gesprek met het drietal over hun keuze voor corporate finance en hun eerste ervaringen bij het strategiekantoor uit Zeist.
Om grote maatschappelijke opgaven en transities goed te doorstaan, is samenwerking tussen overheidsorganisaties en de private sector essentieel. De nieuwe game ‘Spanning op belangen’ van Berenschot helpt professionals zich voor te bereiden op de complexe dynamiek die komt kijken bij dergelijke samenwerkingsverbanden.
Hoe staat het er in ons land voor met de kwaliteit van de kinderopvang? In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SWZ) zoekt adviesbureau Berenschot dit uit.
Samenwerking tussen ministeries kan allerlei voordelen opleveren binnen de organisatie en bedrijfsvoering. Dat blijkt uit onderzoek van Andersson Elffers Felix naar de samenwerking tussen de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).
Ondanks de gedrevenheid van professionals, blijkt het goed organiseren van de jeugdzorg vaak een uitdaging. Zo ook in Deventer. De gemeente schakelde BMC in om te helpen bij het komen tot een effectievere samenwerking.
Het bedrijfsleven en de overheid laten op grote schaal kansen liggen om het personeelstekort op te lossen. Dat stelt advieskantoor Berenschot na onderzoek onder meer dan 1.000 HR-professionals door het land.