Bazen van 10 adviesbureaus dragen stokje 1 dag over aan scholieren

26 januari 2017

Vandaag vindt de 2017 editie plaats van de ‘Baas van Morgen’, een initiatief van JINC. Een diverse groep van CEO’s en bestuurders van grote corporate organisaties en overheidsinstellingen geven een dag hun verantwoordelijkheden uit handen aan leerlingen, met als doelstelling hen op een leuke manier voor te bereiden op hun latere toegang tot de arbeidsmarkt. Meer dan honderd ‘bazen’ doen vandaag mee aan het initiatief, waaronder bestuurders van tien organisaties actief in de adviesbranche.

JINC is een non-profit organisatie die jongeren die opgroeien in een omgeving met sociaaleconomische achterstand op weg helpt naar een goede start op de arbeidsmarkt. Deze kinderen hebben talenten, maar voor een eerlijke kans op de arbeidsmarkt zijn vaardigheden en rolmodellen nodig. Samen met het bedrijfsleven en het onderwijs pakt JINC dit probleem aan.

Een van de initiatieven die JINC in het leven heeft geroepen is de ‘Baas van Morgen’, een inmiddels jaarlijks terugkerend evenement, dat vandaag op diverse plaatsen in Nederland zal plaatsvinden. Leerlingen (tussen de 8 en 16 jaar oud) uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Almere, Den Bosch, Eindhoven, Kennemerland en Den Haag krijgen de kans één dag te ervaren hoe het is om als een echte baas aan het roer te staan van een succesvol bedrijf. Ook kunnen zij deze dag laten zien wat zij in hun mars hebben en vooral hoe zij een bedrijf zouden besturen. Als ‘Baas van Morgen’ schuiven zij aan bij vergaderingen, spreken de medewerkers toe, brainstormen en geven hun visie op bepaalde zaken.

1485351024996_Baas-van-Morgen

“Voor zowel de ‘Bazen van Morgen’ als de ‘Bazen van Vandaag’ kan het bijeenbrengen van heel verschillende werelden nieuwe, onvermoede perspectieven en inspiratie opleveren. De kinderen doen zelfvertrouwen en een waardevol contact voor het leven op”, aldus JINC.

‘Bazen van Vandaag’ uit het hele land zijn vandaag van de partij. Van bestuurders van Albert Heijn, Boskalis, Coca-Cola, AkzoNobel en Hilton tot de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de CFO van Transavia, de burgemeester van Eindhoven en de hoofdredacteur van de Volkskrant.

Bazen in de adviesbranche

Ook vanuit de adviesbranche hebben diverse bestuurders van consultancybureaus zich bereid gevonden om het evenement te ondersteunen en een leerling een dag de leiding te laten nemen binnen hun organisatie. De elf organisaties en hun bestuurders zijn: Aon – Marc van Nuland; The Boston Consulting Group (n.t.b); Capgemini Consulting Nederland – Mark Hofland; Deloitte – Mario van Vliet; IBM Nederland – Vincent Visser; Korn Ferry Hay Group – Madeline Dessing; KPMG – Bert Ferwerda; PwC – Ron Admiraal; QNH – Hen Snackers; Twynstra Gudde – Joost Voerman; en Willis Towers Watson – Bart den Hartog.

Tijdens de editie van de Baas van Morgen van vorig jaar nam onder meer de zestienjarige Utrechtse scholier Muhammet Ali Bucak voor een dag het stokje over van Aris van Veldhuizen, managing partner bij adviesbureau Andersson Elffers Felix (AEF).

1485345944758_De-elf-organisaties

En zo wordt dit jaar bijvoorbeeld Twynstra Gudde versterkt met Sarah van der Heiden – leerling van de Mavo. Ze neemt vandaag de plek in van Joost Voerman, directeur van het adviesbureau en zal vandaag onderzoek doen naar het vraagstuk hoe Twynstra Gudde nog meer een afspiegeling kan zijn van de samenleving: diverse mensen met allemaal verschillende achtergronden. Verder zal ze vandaag een rondleiding krijgen, diverse gesprekken voeren met medewerkers over het diversiteitsvraagstuk en mag ze een presentatie met haar bevindingen gaan presenteren aan de directie. “Met deze bliksemstage laten wij, samen met alle deelnemende organisaties, zien dat wij het belangrijk vinden om te investeren in ál het talent in Nederland”, aldus Twynstra Gudde over waarom het adviesbureau zich als partner aan het initiatief van JINC heeft verbonden.

Bij Deloitte wordt vandaag het stokje van COO Mario van Vliet overgenomen door twee scholieren: Lia Salman en Nelson Adomah. Bij Capgemini wordt de scepter vandaag gezwaaid door Chaimae. QNH wordt vandaag geleid door Adam.

Jonge bestuurders

Afgelopen zomer initieerde een ander adviesbureau, Verdonck, Klooster & Associates (VKA), een vergelijkbaar initiatief. Vorig jaar droeg het bestuur van het adviesbureau – voor het derde jaar op rij – haar taken gedurende de zomer over een eigen (junior) consultant zonder bestuurservaring. In 2016 viel die eer te beurt aan junior consultant Anne van Esch. “Jongeren kijken anders naar de organisatie en komen met veel nieuwe ideeën”, aldus VKA.

Dat niet alleen (jonge) professionals, maar ook kinderen een grote toegevoegde waarde kunnen hebben op de besluitvorming binnen het bedrijfsleven wordt al enkele jaren bewezen door ConsultingKids, een adviesbureau dat kinderen laat meedenken over serieuze, complexe organisatievraagstukken. Sinds de oprichting twee jaar geleden hebben kinderen meegedacht over de legitimiteit van de lokale democratie, bedachten kinderen een aantal oplossingen voor de fileproblematiek op de A1, en werd ConsultingKids eind vorig jaar ingeschakeld om kinderen mee te laten praten over de bestrijding van armoede in Gemeente Zaanstad.

Deel dit bericht
Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sluiten