Investeerder neemt belang in Ojah, producent van vleesvervanger Beeter

28 februari 2017

Belgische investeringsmaatschappij Korys heeft een meerderheidsbelang genomen in Nederlandse vleesvervangersproducent Ojah. Het management team van Ojah zal aan boord blijven als directeur en aandeelhouder. De deal werd begeleid door M&A en juridische experts van JBR, Ingen-Housz en Nauta Dutilh.

Het Gelderse Ojah, opgericht in 2009, is een producent van vleesvervangingsproducten. De producten (glutenvrij, 100% plantaardig (non-GMO), rijk aan eiwitten, weinig vet en zout en veel vezels en 0% cholesterol) passen volgens het bedrijf in een gezonde, moderne levensstijl en dragen bij aan een meer duurzame voedselketen. Ojah produceert onder meer Beeter, een plantaardige vleesvervanger waarmee het zich richt op de binnenlandse markt. Afnemers (B2B domein) verwerken Beeter tot eindproducten en brengen deze onder eigen label op de markt. Voor de buitenlandse markt voert Ojah het merk Plenti – de producent heeft tientallen klanten in dertien landen.

Sinds de oprichting heeft Ojah een flinke groei doorgemaakt en is intussen uitgegroeid tot een belangrijke Europese speler in de markt voor vleesvervangers. In 2010 introduceerde Ojah zijn producten op de markt en een jaar later opende het bedrijf een eigen productiefaciliteit. In de markt heeft Ojah zich gepositioneerd als een leverancier van ingrediënten van hoge kwaliteit, met een focus op innovatie en beschikt het naar eigen zeggen over een sterke technische know-how en expertise*.

Extern groeikapitaal

Om zijn groei verder te versnellen heeft Ojah recentelijk besloten om extern groeikapitaal aan te trekken, Na een zorgvuldige zoektocht naar geschikte, nieuwe aandeelhouders, is Ojah uitgekomen bij Korys, een Belgische investeringsmaatschappij in handen van de familie Colruyt. Korys neemt behalve het management van Ojah, ook de aandelen van aandeelhouders over, waaronder die van PPM Oost, StartGreen en Holland Food Ventures. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

1487945303201_Belgeische-investeerder-koopt-Ojah

De Belgische investeringsmaatschappij gelooft in de verdere groei van Ojah en verwacht dat de markt voor alternatieve eiwitbronnen zich zowel nationaal als internationaal zal blijven uitbreiden. Ook past de overname in de duurzame benadering van Korys. Dries Crevits, Senior Investment Manager bij Korys, stelt: “Korys gelooft in de continue groei van Ojah als een belangrijke speler in de wereldwijde markt voor alternatieve eiwitbronnen, waarvan verwacht wordt dat deze steeds belangrijker wordt in de komende jaren. Ons team zal het management ondersteunen bij hun ambities om nationale en internationale groei te realiseren.”

Frank Giezen, CEO en medeoprichter van Ojah is verheugd over de kapitaalinjectie door Korys en stelt: “De participatie van Korys geeft ons de mogelijkheid onze internationale groei te versnellen, terwijl we onze standaard van bedrijfsethiek, duurzame productie en de hoogste productkwaliteit en –smaak kunnen behouden. Met de steun van Korys versterken wij de bestaande relaties met onze klanten en partners en kunnen we nieuwe internationale partnerships opzetten.”

Concreet zal Ojah zich volgens Giezen blijven richten op hun ingrediënten merkstrategie, met tegelijktijdig de focus op co-creatie en verdere ontwikkeling van plantaardige innovaties: “Wij voorzien een verdere uitbreiding van onze huidige productiefaciliteit in Nederland om onze strategie mogelijk te maken. We zijn dankbaar voor de kansen die we hebben gekregen van onze voormalige aandeelhouders. Wij beschouwen deze transactie als een logische volgende stap waarmee we onze huidige leidende positie in de plantaardige eiwitten revolutie kunnen versterken.”

Ook Marius Prins, directeur van PPM Oost, dat sinds eind 2010 samen met private investeerders investeert in het Gelderse bedrijf, is trots op de ontwikkeling van Ojah. “We hebben van dichtbij meegemaakt hoe hard de mensen van Ojah hebben gewerkt. Met Korys heeft Ojah nu een gerenommeerde investeerder die het bedrijf verder kan helpen met het realiseren van de ambitieuze groeiplannen. Het geld dat we verdienen met deze verkoop gebruiken we om opnieuw te investeren in kansrijke bedrijven, die de regionale economie en werkgelegenheid in de provincie verder stimuleren.” Prins besluit: “Ojah is een schoolvoorbeeld van hoe sociale belangen en voordelen gecombineerd kunnen worden met een goede investering met een aantrekkelijke ROI.”

1488528248420_JBR---INGEN-HOUSZ---NautaDutilh---BDO

Dealmakers

Verkoper Ojah werd tijdens de deal bijgestaan door teams van JBR (M&A advies werd verzorgd door Senior Consultant Jeroen van Leeuwen en Associate Onno Sloterdijk) en advocatenkantoor Ingen-Housz (Matthijs Ingen-Housz). Ingen-Housz leverde daarnaast ook juridisch advies, evenals advocatenkantoor Nauta Dutilh (Jeroen Preller). Transaction support werd geleverd door Sander Holster, Wouter van Eijk en Mark Bunnik van BDO Corporate Finance.

* Ojah, in 2012 door een competitie erkend als het ‘Meest Innovatieve MKB-bedrijf van Nederland’’, is volgens eigen zeggen het snelst groeiende vleesvervangerbedrijf van ons land.

Deel dit bericht
Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sluiten