De beste strategie en managementconsultants van Nederland

19 december 2016

Deloitte Consulting, KPMG Advisory en Berenschot zijn volgens Nederlandse managers de beste organisatieadviesbureaus van ons land. Ook op het vlak van strategische adviesdiensten genieten deze drie bureaus onder bestuurders de hoogste klanttevredenheid, samen met strategiespecialisten McKinsey & Company en The Boston Consulting Group.

Sinds 2002 brengt zakenblad Management Team jaarlijks de tevredenheid van Nederlandse managers over zakelijke dienstverleners en adviesbureaus in kaart*. Aan de editie van dit jaar deden 620+ managers mee, die betrokken zijn geweest bij de inhuur van externe partijen. De organisaties die het meeste werden aanbevolen en aan de hand van drie criteria (klantgerichtheid, productleiderschap en excellentie van uitvoering) het hoogste scoorden, zijn opgenomen in de MT100 ranking. De ranking geldt binnen managementland als een belangrijke benchmark voor het bepalen welke bureaus kunnen ondersteunen bij de meest complexe vraagstukken waarmee organisaties kampen. En voor de adviesbranche zelf, die in totaal ruim 100.000 ondernemingen telt, is het een maatstaf om het kaf van het koren te scheiden.

Beste organisatieadviesbureaus

In de categorie ‘Organisatieadvies’ is Deloitte Consulting – de consultancytak van Big Four accountancy- en adviesorganisatie Deloitte – als beste uit de bus gekomen. Het grootste deel van de ondervraagde managers stelt tevreden te zijn met de dienstverlening van Deloitte Consulting en zou het adviesbedrijf aanbevelen aan collega-managers. Deloitte Consulting is wereldwijd de grootste adviesorganisatie en ook in ons land behoort het met 930+ werknemers (en een omzet van €194 miljoen) tot de grootste spelers in de branche.

1482076720810_MT100---Beste-organisatieadviesbureaus (1)

De Advisory praktijk van Big Four branchegenoot KPMG is ten opzichte van vorig jaar een plek gestegen en neemt nu de tweede plek in. KPMG Advisory is goed voor een omzet van €188 miljoen, 31% van de totale inkomsten van de zakelijk dienstverlener. Op de derde plek staat Berenschot, de winnaar van de 2015-editie van de ranking, met zo’n 350 medewerkers een van de grootste organisatieadviesbureaus van eigen bodem.

De top vijf van management consultants, met de beste scores als het gaat om de klanttevredenheid van managers, wordt afgesloten met Capgemini Consulting – met een net lagere score dan Berenschot – en met drie organisaties die de vijfde plek delen: Accenture, BDO Advisory en PwC Consulting. De consultancypraktijk van Capgemini is vier plekken gestegen ten opzichte van de vorige editie van de ranking, terwijl Accenture – op basis van omzet het grootste adviesbureau in Nederland – zijn vijfde plek heeft weten te behouden. Ook PwC wist zijn plek te behouden, terwijl BDO Advisory (de nieuwe naam van het voormalige BDO Consultants) maar liefst zes plekken is gestegen.

In de top tien van beste organisatieadviesbureaus staan verder Twynstra Gudde (omzet van rond de €40 miljoen), Atos Consulting (de consultancypraktijk van Atos), BMC Advies (de adviestak van BMC; afgelopen vrijdag overgenomen door Yacht) en de consultingtak van ICT dienstverlener Ordina. Alle vier de organisaties stonden ook in de vorige editie in de MT100 lijst genoteerd.

Twee partijen staan op een gedeelde twaalfde plek: &samhoud, een veranderbureau uit Utrecht, en EY Advisory, de adviestak van EY. B&T, een specialist in het onderwijsveld dievoorheen door het leven ging als Van Beekveld & Terpstra, is een nieuwkomer in de MT100 lijst en wordt door managers een veertiende positie toebedeeld. Ook Altran, een technische dienstverlener van Franse oorsprong, AT Osborne, een specialist op het gebied van ruimtelijke vraagstukken, CGI, een internationaal IT-bureau, Conclusion, een zakelijke dienstverlener uit Utrecht en tenslotte IG&H Consulting & Interim, een organisatieadviseur met een focus op de sectoren Financial Services, Retail & Zorg, scharen zich dit jaar onder de beste organisatieadviesbureaus van Nederland. Adviesorganisaties die dit jaar uit de lijst zijn gevallen zijn: The Brown Paper Company (de winnaar van de 2014-editie), Korn Ferry Hay Group en Leeuwendaal.

Beste bureaus voor strategisch advies

Bestuurders die het afgelopen jaar strategisch advies hebben ingewonnen zijn deze editie het meest tevreden over Deloitte, Berenschot en KPMG. Alledrie wisten zij binnen deze categorie – vergeleken met de categorie ‘Organisatie-Advies’ – hogere scores te behalen. Strategy consulting diensten worden bij Deloitte voornamelijk geleverd vanuit de strategiepraktijk Monitor Deloitte (opgericht nadat Deloitte in 2012 Monitor had overgenomen), terwijl ook FAS (de financial advisory business unit) en de Strategy & Operations praktijk van Deloitte Consulting diverse strategische adviesdiensten leveren.

1482076651731_MT100---Stratisch-Advies-2016

Ook Berenschot en KPMG hebben afzonderlijke praktijken die strategische dienstverlening verzorgen. Berenschot Strategie is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor hun jaarlijkse ‘Strategy Trends’ onderzoek terwijl KPMG Strategy in oktober 2014 werd gelanceerd door KPMG om zijn strategische consultancydiensten onder een paraplu te bundelen. In Nederland worden diverse strategiediensten van het Big Four kantoor ook aangeboden door onder meer de Operations Strategy Group en door zijn Deal Strategy servicelines.

Naast Deloitte, Berenschot en KPMG Advisory wordt de top vijf van beste strategie adviesbureaus gecompleteerd met McKinsey & Company en The Boston Consulting Group (BCG), de twee grootste strategy consultancykantoren ter wereld, die hun oorsprong vinden in de Verenigde Staten. McKinsey is sinds 1964 actief in ons land – destijds een van zijn eerste kantoren in Europa – terwijl BCG in 1993 de markt betrad door de overname van een gerenommeerde Nederlandse speler. Beide strategie adviesbureaus zijn gevestigd in Amsterdam, net als de derde van de drie grote ‘MBB’ spelers (zoals ze in de branche ook bekend staan), Bain & Company, die op de tiende plek staat in de ranglijst.

In de top tien staan verder de overige twee Big Four kantoren, met PwC Consulting (bestaande uit Strategy& en PwC Advisory) op #6, EY Advisory op #8, Accenture Strategy op #7, en Twynstra Gudde en A.T. Kearney op respectievelijk de negende en tiende plek (gedeeld met Bain & Company). Strategy& opende in 1983 zijn eerste vestiging in ons land, destijds als Booz Allen Hamilton (de voorloper van Booz & Company), terwijl A.T. Kearney, waar de Nederlander Johan Aurik de scepter zwaait, sinds 1972 in Nederland actief is. Op plek twaalf staat Roland Berger, ’s werelds grootste consultancybureau van Europese origine (Duitsland) dat zich richt op strategisch advies, en op plek dertien staat Eden McCallum, een netwerkbureau van zelfstandige consultants opgericht doorvoormalig McKinsey adviseurs.

Eden McCallum, dat op ieder willekeurig moment zo’n 50-75 consultants op projecten aan het werk heeft, deelt zijn positie met Kirkman Company een adviesbureau uit Utrecht dat in 2000 werd opgericht en onderdeel uitmaakt van Powered by Meaning, het moederbedrijf van onder meer ook YSE en We Beat the Mountain. Overige consultancybureaus die volgens Nederlandse managers uitblinken als het gaat om het leveren van strategische adviesproposities zijn: Arthur D. Little (in de private sector), BMC Advies (focus op beleidsadvies in het publieke domein), het Utrechtse IG&H, Simon-Kucher & Partners (een specialist in strategie, marketing & sales) en Strategy Development Partners, een boetiek uit Den Haag opgericht door voormalig adviseurs van OC&C Strategy Consultants (tegenwoordig Parthenon-EY).

* De managers werd gevraagd om organisaties te rangschikken binnen 24 categorieën: Financiering, Energie, Accountancy, Digital Consultancy, IT Beheer & Onderhoud, Kantoorinrichting, Schoonmaak, Catering, Beveiliging, Advies & Beheer Bedrijfshuisvesting, Sales Advies & Training, Media-Advies, Communicatie-Advies, Marketing-Advies, Advocatuur & Notariaat, Trainingen & Opleidingen, Uitzendbureaus & Detacheerders, Executive Search, HR-Advies, Pensioenen & Verzekeringen, Strategisch Advies, Supply Chain & Logistiek, Interim Management en Organisatie-Advies.

Deel dit bericht
Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sluiten