Groot succes voor het Young Consulting Network

08 september 2017

Op 7 september vond de aftrap van het Young Consulting Network (YCN) in het Muntgebouw te Utrecht plaats. Een event met meer dan 50 jonge adviseurs, die samen nadachten over de ontwikkeling van het adviesvak. Het bestuur wil alle deelnemers hartelijk bedanken voor hun enthousiaste deelname. De energie en de vele ideeën van de aanwezigen zijn precies waarom we zo’n event wilden organiseren.

Gastspreker Raoul Heertje trapte af met de parallel tussen het adviesvak en het vak van stand-up comedian; je plaatst je buiten de groep of situatie en bekijkt wat daarin opvalt. Hij maakte duidelijk dat verandering van ‘de soort’ adviseurs noodzakelijk is om in een veranderende omgeving te kunnen overleven, de kern van de evolutietheorie. En deze verandering moet dan vooral van de jonge adviseur komen, die kan in een opdracht nog zeggen “ik weet het niet”.

Vervolgens discussieerden de jonge adviseurs over de vraag of het vak ‘organisatieadviseur/ consultant’ een beschermd beroep moet worden. Iedereen mag zich consultant of adviseur noemen, daar is geen keurmerk aan verbonden. Sommige adviseurs vonden dat een beschermd beroep kan leiden tot betere kwaliteit, anderen vonden dat het niet goed te meten valt wat een adviseur dan moet kunnen, een keurmerk zou daarom geen toegevoegde waarde hebben. Over de vraag of generatie Y het adviesvak gaat veranderen, waren de meningen verdeeld. Dat wij bijdragen aan verandering, daar was iedereen het wel over eens. Maar dat beperkt zich niet tot alleen onze generatie. En misschien willen we niet alleen ons vak veranderen, maar willen we zelfs de wereld veranderen.

Tijdens het tweede deel van het programma hebben de aanwezigen een-op-een met elkaar kennisgemaakt. Tijdens deze speeddate konden jonge adviseurs ook een sharing=caring kaartje weggeven, een tegoedbon die op een later moment ingeleverd mag worden: een dagje meelopen in een andere sector, een training/workshop of een uurtje vrijblijvend sparren over een complexe opdracht. Na een speeddate volgde de brainstorm over het vervolg van het netwerk. Daar kwamen fantastische eerste ideeën uit: een platform waarop pro-bono adviesklussen aangeboden worden voor de leden, een tinder-app waarbij je diensten van adviseurs kunt swipen, een meeloopdag met een ander adviesbureau met aan het einde van de dag terugkoppeling en organisatieadvies, en ontwikkelingsgroepen om andere jongeren te helpen in hun professionele ontwikkeling. Het YCN bestuur is erg enthousiast geworden van de ideeën en gaat op zoek naar mogelijkheden om ze te realiseren.

Het YCN is een netwerk voor adviseurs tot 35 jaar en wordt gesteund door de ROA en Consultancy.nl. Ben je geïnteresseerd in het YCN? Meld je dan aan op onze LinkedIn pagina. We houden je graag op de hoogte van de vervolgacties van het YCN. Ook als je ideeën hebt voor activiteiten of mogelijkheden om het netwerk uit te breiden dan horen we dit graag.

Deel dit bericht
Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sluiten