Leidinggevenden kunnen op HR vlak iets leren van ZZP-ers

24 oktober 2016

Leidinggevenden kunnen op HR vlak veel leren van ZZP-ers. Dat zegt Roald Pool, HR-adviseur bij Leeuwendaal. Volgens hem zijn er echter veel leidinggevenden die dat moeilijk vinden, “omdat ze al jaren gewend zijn aan een rol waarin ze eigenlijk wat meer voorschrijven en de boel onder controle hebben.”

Uit onderzoek van TNO en het CBS onder 5.000 zelfstandigen en zo’n 38.000 werknemers blijkt dat ZZP-ers minder werkdruk ervaren dan werknemers in loondienst. Daarnaast hebben zij minder vaak last van burn-outklachten. Met name werknemers in managementfuncties lijken vaak last te hebben van stress en burn-outklachten, met vrouwelijke managers voorop.

Verder blijkt uit het onderzoek dat er ook meer bevlogenheid is onder ZZP-ers – zij voelen zich fitter en sterker, zij ervaren hun werkzaamheden over het algemeen als gevarieerder, en ze zijn voornemens om op latere leeftijd met pensioen te gaan. Opvallend, vinden de onderzoekers, omdat Nederlandse ZZP-ers gemiddeld meer uren per week werken dan werknemers in loondienst – 36 uur tegenover 30 uur per week.

1477055026028_Roald-Pool---Leeuwendaal

In gesprek met BNR Nieuwsradio stelt Roald Pool, een leiderschapsadviseur verbonden aan HR-adviesbureau Leeuwendaal, dat leidinggevenden in het bedrijfsleven veel kunnen leren van ZZP-ers. Pool geeft training en begeleiding aan leidinggevenden en ziet in de praktijk dat er al een redelijke groep leidinggevenden is die dit inziet. “Heel veel leidinggevenden, en steeds meer, hebben heel goed door dat ze kunnen leren van ZZP-ers. Maar er is ook nog een hele grote groep leidinggevenden die daar veel meer moeite mee heeft.” Volgens Pool voornamelijk “omdat ze dan al jaren gewend zijn aan een rol waarin ze eigenlijk wat meer voorschrijven en de boel onder controle hebben. Het is ook de natuurlijke rol van leidinggevenden zoals we die kennen: je bent toch een beetje de baas.”

Toch is er volgens de leiderschapsadviseur “een grote categorie leidinggevenden die ook inziet dat ze veel betere prestaties halen met hun team” door hen meer vrijheid te geven. “Je ziet dat leidinggevenden steeds meer proberen om een soort ZZP-light op hun afdelingen voor hun medewerkers te creëren, zodat ze meer in hun talenten kunnen werken”, aldus Pool. Volgens hem gaan teams in het bedrijfsleven beter presteren “als iedereen doet waar hij of zij ‘voor geboren is’”, een les die direct afkomstig is van de meer “relaxte” ZZP-ers.

“Waar de winst vaak ligt is dat je binnen een organisatie meer kan uitruilen”, iets dat ook steeds meer gebeurt volgens Pool. Hij illustreert dit aan de hand van een voorbeeld: “Stel je werkt op een afdeling en je zegt: ik ga meer het binnendienst werk doen, en jij meer het buitendienst werk. Omdat je zelf de voorkeur daarvoor hebt.” Pool concludeert uit ervaring dat werknemers er gelukkiger van worden als hun leidinggevenden deze mogelijkheid tot uitruilen aanbieden.

Deel dit bericht
Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sluiten