Bijna helft van consultants wordt ingeschakeld om gaten op te vullen
Organisatieadviseurs worden steeds vaker ingeschakeld om de oplopende personeelstekorten bij bedrijven en overheden op te vullen. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling, waarschuwt de Raad van Organisatieadviseurs (ROA) vandaag, vrijdag. De raad vreest 'verschraling van het adviesvak.'
De branchevereniging liet een onderzoek uitvoeren onder de ruim 121.000 adviesbureaus die in Nederland zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Uit dat onderzoek blijkt dat ruim 40 procent van de omzet zogenoemde capaciteitsomzet is, wat feitelijk neerkomt op het opvullen van lege plekken bij bedrijven en overheid.
Dat is een gevolg van de toenemende krapte op de arbeidsmarkt, zegt ROA-voorzitter Johan van Triest.
Wel de wil, niet de mensen
Bedrijven willen wel groeien, maar hebben in veel gevallen zelf de mensen niet om die groei te realiseren. Achttien procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan te willen groeien, maar dat niet te kunnen omdat het niet lukt om de geschikte mensen te vinden. 'De arbeidsmarkt is momenteel de grootste vijand van Nederland', aldus van Triest.
'In het geval van capaciteitsoplossingen weet de opdrachtgever precies wat hij wil, maar heeft hij simpelweg niet de mensen in huis om de taken uit te voeren', zegt de ROA-voorzitter. Dan wordt er een consultant ingeschakeld. Het gaat in dat geval om vooraf ingekaderde en zeer specifieke opdrachten, iets wat eigenlijk haaks staat op waar de organisatieadviessector ooit voor was bedoeld.
‘De arbeidsmarkt is momenteel de grootste vijand van Nederland’
Risico op verschraling van het vak
Vanuit economisch oogpunt is er niets mis mee: 'Een bedrijf wil iets, en onze branche kan het leveren. Lang leve de adviesbureaus,' benadrukt Van Triest, 'maar het risico is dat het adviesvak verschraalt. Advies gaat over complexere organisatievraagstukken, niet om specifiek afgekaderde opdrachten.'
De resterende 60% van de omzet in de sector wordt gehaald uit 'instant advies' en strategieconsulting. Beide hebben een aandeel van zo'n 30%.
Bij instant advies hebben organisaties een specifiek en acuut probleem waar ze niet uitkomen, en wordt een extern adviesbureau ingeschakeld. In het geval van strategieconsulting gaat het om complexe vraagstukken waar een langdurige oplossing voor moet komen; dit is het eigenlijke 'hart' van de consultancy.
Ook verschenen in andere media: