ROA plukt de vruchten van koerswijziging naar open netwerk

20 januari 2020

In december 2019 heeft Consultancy.nl een interview gehouden met ROA-voorzitter Ronald van Rijn over de koerswijziging van ROA.

De Raad van Organisatie Adviesbureaus (ROA) vaart een nieuwe koers. Waar de brancheorganisatie voorheen opereerde als een besloten club, kiest ze nu voor meer openheid. Daarnaast verschuift het accent van strenge kwaliteitsbewaking naar onderlinge verbinding en kennisdeling. “Natuurlijk vinden we kwaliteit nog steeds belangrijk, maar laten we daar samen over nadenken in plaats van alleen maar de lat hoog te leggen en de vinger te heffen”, stelt voorzitter Ronald van Rijn.

Dit jaar viert de ROA zijn vijftigste verjaardag. De branchevereniging fungeert van oudsher als bewaker van de kwaliteit. Om zich aan te mogen sluiten moesten bureaus voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Het ledenbestand bestond dan ook uit de top van de Nederlandse adviesbranche. Sinds de oprichting in 1970 heeft de branche echter niet bepaald stilgestaan. Waar het landschap voorheen werd beheerst door de ‘traditionele’ organisatieadviesbureaus, heeft de digitalisering van de samenleving gezorgd voor een stormachtige opkomst van nieuwe spelers.

Daarmee veranderde ook de positie van de ROA. Lidmaatschap werd niet langer algemeen erkend als onmisbare kwaliteitsstempel, waardoor er steeds vaker vraagtekens werden gezet bij de toegevoegde waarde van de branchevereniging en het ledental terugliep naar veertien bureaus.

Om het tij te keren werd enkele jaren geleden voorzichtig de transformatie ingezet van exclusief genootschap naar open netwerk. Onder leiding van Ronald van Rijn, die sinds afgelopen zomer voorzitter is van de ROA, is deze koerswijziging nu volop doorgezet.

Lees het volledige interview op Consultancy.nl.

2020-01-22-190659811-Ronald-van-Rijn_-Voorzitter-van-de-ROA
Deel dit bericht
Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sluiten