Rob Maréchal verruilt FunktieMediair voor Rijnconsult

17 februari 2016

Organisatieadviesbureau Rijnconsult heeft recentelijk Rob Maréchal, een ervaren professional op het gebied van mens- en organisatieontwikkeling, aangesteld als nieuwe adviseur. Als Commercieel directeur van FunktieMediair heeft Maréchal de afgelopen tien jaar vooral zorginstellingen ondersteund bij vraagstukken op het gebied van onder meer mens- en organisatieontwikkeling, leiderschap en bedrijfsvoering.

Rob Maréchal is een professional met ruim 25 jaar ervaring binnen het HR, recruitment, interim management en assessment en development domein. Na te zijn afgestudeerd in HBO personeelsmanagement aan de Hogeschool Eindhoven, begon Maréchal zijn loopbaan als HR professional bij verschillende organisaties in de logistieke en verzekeringsbranche. Na negen jaar kwam Maréchal in 1996 terecht bij FunktieMediair, een specialist op het gebied van interim management, recruitment, assessments en ontwikkeling*.

Vanaf zijn start als consultant interim management en recruitment, wist hij gedurende zijn loopbaan van twintig jaar binnen de organisatie geleidelijk uit te groeien naar de rol van directeur. Van 1997 tot 2002 was Maréchal als manager verantwoordelijk voor recruitment en assessment centers in Amsterdam, waarna hij verantwoordelijk werd voor de opbouw van de derde vestiging van FunktieMediair in Arnhem. In oktober 2008 richtte Maréchal samen met een collega Edmund Executive op, een spin-off van FunktieMediair die actief is op het gebied van werving en selectie op bestuurlijk en toezichthoudend niveau. Die dienstverlening werd uiteindelijk voortgezet onder de naam FunktieMediair Executive Search.

1455638255460_Rob-Marechal

Vijf jaar terug werd Maréchal aangesteld als commercieel directeur van FunktieMediair en besloot hij zich te richten op het verder organiseren, aansturen en uitvoeren van accountmanagement richting klanten binnen de CARE en CURE sector van de zorg. Als lid van het Management Team van FunktieMediair is Maréchal verantwoordelijk voor de commerciële focus van de organisatie. In de afgelopen tien jaar ondersteunde Maréchal vooral veel zorginstellingen bij vraagstukken op het gebied van mens- en organisatieontwikkeling, leiderschap, commercie, zelfsturing en bedrijfsvoering. Daarnaast deed Maréchal vanuit zijn diverse functies veel ervaring op binnen de lokale overheid en het bedrijfsleven.

Recentelijk besloot Maréchal om een nieuwe uitdaging aan te gaan en sinds kort is hij als adviseur aan de slag gegaan bij Rijnconsult. Het Houtense organisatieadviesbureau levert adviesdiensten binnen uiteenlopende sectoren en verschillende vakgebieden, waaronder op het vlak van Human Resources (HR). Al jaren adviseert het bureau HR directeuren en managers over tal van thema’s als verandermanagement, leiderschap of procesgericht werken. Om meer te weten te komen over zijn nieuwe rol als adviseur bij Rijnconsult, stelde Consultancy.nl Rob Maréchal enkele vragen:

Wat was je motivatie om na ruim twintig jaar bij FunktieMediair de overstap te maken naar Rijnconsult?
Ik merkte tijdens mijn gesprekken in de zorg dat mijn handen steeds meer gingen jeuken om zelf met de vraagstukken aan de slag te gaan, in plaats van het plaatsen en begeleiden van interimmanagers. Dus naast mijn commerciële rol en adviserende rol ook meer hands-on iets voor de zorg te betekenen. Bij Rijnconsult krijg ik de mogelijkheid om mijn commerciële ervaring te combineren met het daadwerkelijk uitvoeren van adviesopdrachten. Daarnaast spreken de mensen, het niveau van adviseren en de omvang van Rijnconsult mij erg aan. Ik werk graag in een slagvaardige organisatie waar je elkaar echt leert kennen en vooral ook samen de beste oplossing voor de klant bedenkt en daadwerkelijk implementeert.

1455638992688_Rob-Marechal---zorg

Waar ga je je vooral op richten bij Rijnconsult?
Vanuit mijn achtergrond binnen HR, ondersteun en adviseer ik mensen en organisaties in ontwikkeling. Ik denk daarbij strategisch mee met diverse organisatie vraagstukken en maak deze inzichtelijk en concreet. Daarbij adviseer ik bij vraagstukken op het gebied van leiderschap, commercie, zelfsturing en bedrijfsvoering. Ik vervul de rol van programmamanager, ben mede eindverantwoordelijk voor het resultaat en zet de juiste mensen in passende rollen.

Je focus komt met name te liggen op opdrachtgevers binnen de zorgsector. Wat zie je binnen de branche als de belangrijkste trends en kansen?
Klopt, naast ervaring binnen de lokale overheid en het bedrijfsleven heb ik de laatste tien jaar veel zorginstellingen ondersteund, zowel binnen CARE als CURE. Verandering is de laatste jaren een constante binnen de zorg dus de kansen lijken mij evident. Vraagstukken op het terrein van procesoptimalisatie (Lean), structuur aanpassingen en nieuwe systemen of systeemintegratie zijn aan de orde van de dag. Daarbij valt op dat men stopt met veranderen zodra deze wat meer harde aanpassingen zijn gedaan. De uitdaging is volgens mij om daadwerkelijk duurzaam te transformeren, om blijvend mee te kunnen bewegen met de continu veranderende buitenwereld.

De échte verandering vindt plaats door de transformatie naar een nieuwe manier van denken en werken, waarin alle lagen in de organisatie meer verantwoordelijkheid krijgen en nemen, lees Zelfsturing. Daarnaast wordt van het management leiderschap en ondernemerschap verwacht, van sturen op resultaten, naar coachen en faciliteren van de teams en investeren in de keten. Dat kost niet alleen tijd en energie, maar het vraagt ook volharding en de moed om moeilijke keuzes te maken. Duurzaam veranderen gaat immers niet zonder het lef om telkens opnieuw de vraag te beantwoorden: wat is de bedoeling van onze organisatie? Het lef ook, om los te laten wat niet meer werkt en de wijsheid om vast te houden aan dat wat bijdraagt aan de organisatiedoelstellingen.

Het aantal adviseurs is de afgelopen vijf jaar met ongeveer 30.000 gegroeid. Klanten beklagen zich regelmatig dat ze door de bomen het bos niet meer zien, waardoor onderscheidend vermogen van adviseurs binnen de advieswereld een steeds belangrijkere kerneigenschap vormt. Hoe zie jij je eigen onderscheidend vermogen?
Mijn onderscheidend vermogen zit onder meer in het bij elkaar brengen van mensen en ideeën en het kunnen bewerkstelligen van echte verandering. Ik ga graag het avontuur aan en wijk indien nodig af van de gebaande paden. Daarbij zoek ik zowel zakelijk als privé diepgang in mijn contacten en verbinding waarbij alles er mag zijn, bij voorkeur in combinatie met humor en ontspanning. Ook denk ik graag mee met ondernemende en meer commerciële vraagstukken, bouw ik relaties op basis van integriteit en ga ik samen de verbinding aan over de inhoudelijke as. Bovendien weet ik complexe vraagstukken in kaart en terug tot de kern te brengen en bij te dragen aan concrete en resultaatgerichte oplossingen. Als bruggenbouwer investeer ik verder in de ontwikkeling van netwerken en weet ik mensen en hun talenten en ervaringen te verbinden.

1455639804227_Rob-Marechal---rijnconsult

Wat doet Rob Maréchal in zijn vrije tijd?
In mijn vrije tijd maak ik graag mooie reizen, meest recent naar Patagonië geweest. Dichter bij huis woon ik tegen de Posbank (Veluwe) aan waar ik regelmatig ga wandelen en mountainbiken. Verder geniet ik, bij voorkeur met mijn twee jongens en vriendin, van heerlijke bourgondische avonden met vrienden en familie. Daarnaast kan ik ook erg van muziek genieten, zowel passief als ook actief.

Maréchal laat tot slot weten dat Rijnconsult vanwege een sterk groeiende portefeuille actief op zoek is naar versterking. Met name (senior) adviseurs op het gebied van de zorg, maar ook onder andere in de gemeentemarkt, worden gezocht.

* Sinds 2008 vallen de interim- en recruitmentactiviteiten van FunktieMediair onder de Randstad Groep en eind vorig jaar werden deze geïntegreerd binnen Randstad Zorg, onder de naam Randstad Zorg Management, Staf & Professionals. De assessment en development activiteiten lopen nog wel onder de naam FunktieMediair.

Deel dit bericht
Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sluiten