Strategische samenwerking Rijnconsult en Voedselbank

13 januari 2016

Rijnconsult is een strategische samenwerking aangegaan met Voedselbanken Nederland. Het organisatieadviesbureau gaat helpen bij het vinden van hooggekwalificeerde vrijwilligers voor staffuncties binnen de stichting. Het adviesbureau zal hierbij worden ondersteund door werving- en selectiebureau Rieken en Oomen.

Armoede is ook in Nederland vandaag de dag nog een groot probleem. Nog altijd leeft zo’n één op de 9 kinderen in Nederland in armoede en naar schatting bevonden het afgelopen jaar meer dan 540.000 huishoudens zich onder de armoedegrens. Om deze gezinnen bij te staan helpt Voedselbanken Nederland (meer dan 160 lokale voedselbanken zijn anno 2016 aangesloten bij de stichting) met het verstrekken van voedsel(pakketten), in samenwerking met organisaties, instellingen, gemeenten en particulieren.

Momenteel is Voedselbanken Nederland op zoek naar hoog gekwalificeerde vrijwilligers voor staffuncties binnen de organisatie. Het vinden van vrijwilligers voor leidinggevende, beleidsvoorbereidende en coördinerende functies blijkt echter een lastig vraagstuk in de praktijk. Om die reden heeft Voedselbanken Nederland recentelijk de hulp ingeschakeld van het Houtense organisatieadviesbureau Rijnconsult. Beide partijen hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten om een werving- en selectieproces in te richten. Daarbij wordt Rijnconsult mede ondersteund door Rieken en Oomen, een werving- en selectiebureau dat tevens gevestigd is in Houten (en Maastricht).

1452591937673_voedselbank,-Rijnconsult---Rieken-en-Oomen

De eerste prioriteit van beide bureaus is het zoeken naar een oplossing voor het versterken van de werving van nieuwe vrijwilligers voor het VBservicecentrum, en in het verlengde daarvan voor de distributiecentra en voedselbanken. Daarbij gaat het vooral om versterking op kennisgebieden zoals Personeel & Organisatie, Logistiek en ICT. Rijnconsult is er van overtuigd dat “de doelstellingen van de Voedselbank voldoende aansprekend zijn voor bijvoorbeeld jonge professionals, mensen die (tijdelijk) niet deelnemen aan het arbeidsproces of mensen aan het einde van hun carrière om een hoogwaardige bijdrage te leveren.”

Rijnconsult over de meerjarige samenwerking: “Samen met de voedselbank gaan we een geolied proces van werving en selectie inrichten. We zoeken hiervoor mensen die bereid zijn zich meerjarig vrijwillig te verbinden aan de organisatie voor één tot twee dagen per week.” De samenwerking begint op beperkte schaal in Houten ter ondersteuning van het bestuur van Voedselbanken Nederland. Als het daar goed werkt, wordt gezocht naar verbreding in het land. Voor dit vraagstuk zal Rijnconsult intensief samenwerken met business-partner Rieken & Oomen, een specialist op het gebied van werving en selectie van hogere kader functies. “Met een combinatie van onze ervaring in de markt en het ruime netwerk van Rieken & Oomen gaan we samen met het bestuur en huidige vrijwilligers van Voedselbanken Nederland invulling geven aan dit unieke vraagstuk”, aldus Rijnconsult. “Met de samenwerkingsovereenkomst bouwen wij voort op een rijke traditie van maatschappelijke betrokkenheid”, besluit het bureau.

Rijnconsult zette zich in het verleden al vaker in voor de voedselbank. Zo doneerde het adviesbureau eind 2014 €5.000 aan Voedselbank Houten, na een inzameling onder de medewerkers van het bureau. Ook consultancy branchegenoot Protiviti zette zich het afgelopen jaar – in het kader van hun I on Hunger project – in voor Voedselbank Amsterdam, waarvoor het bij de voedselinzamelingsactie ‘Supporter of Meals’ meer dan driehonderd maaltijden ophaalde.

Deel dit bericht
Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sluiten