Terugkoppeling videoconferentie 21 december 2020

11 januari 2021

Met enkele leden spraken we tijdens een videobijeenkomst op 21 december jl. over hoe het met de bureaus gaat tijdens de tweede golf van de coronacrisis en de lockdown waarmee bureaus, de medewerkers en de opdrachtgevers te maken hebben.

In algemene zin is het beeld nog steeds dat de hoeveelheid werk vooralsnog niet is afgenomen, maar dat er wel een verschuiving plaatsvindt van prioriteiten van opdrachtgevers. Opleiden is lastig in het online-tijdperk, issues rond vertrouwen en persoonlijke verandering zijn minder makkelijk in videogesprekken te adresseren, internationale overnames worden sterk gehinderd door reisbeperkingen en er zijn zorgen over de prognose voor met name 2022. Dan, nadat de acute crisis voorbij is, is de vraag wat realistische budgetten van private en publieke opdrachtgevers zijn, welke vraagstukken hoog op de agenda blijven en wat eventuele kostenbesparingen betekenen voor de inzet van adviseurs.

Een thema dat voor veel bureaus speelt is de mentale belasting van medewerkers door thuiswerken. Tijdens de eerste periode van lockdown in het voorjaar is er veel geleerd en er zijn allerlei manieren bedacht om de vitaliteit van medewerkers op niveau te houden. Nu in de winter de tweede lockdown opnieuw sociale beperkingen oplegt, is het voor steeds meer thuiswerkers zwaar. Verschillende bureaus investeren in hulp voor medewerkers, variërend van allerlei online workshops en coaching tot wandelingen die leidinggevenden met hun medewerkers maken.

Vooralsnog lijkt de adviessector goed door deze crisis heen te komen, waarbij leiders van bureaus alert zijn op met name de ontwikkelingen in 2022.

Deel dit bericht
Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sluiten