Voorzitter ROA reageert op artikel over ‘stille’ investeringstak McKinsey

14 juni 2016

In het FD van 6 juni jl. werd in een artikel aandacht besteed aan de ‘stille’ investeringstak van McKinsey. Sinds die decennia heeft adviesbureau McKinsey een tot op heden nauwelijks bekende interne investeringstak. Onder de naam McKinsey Investment Office Partners (MIO) beheert deze organisatie pensioengeld en beleggingen van voormalige en huidige partners. Dit blijkt uit een artikel dat op 5 juni jl. gepubliceerd werd in de Financial Times, wat deels gebaseerd is op tot nu toe onbekende bronnen.

Tot op heden was het bestaan van MIO enkel in kleine kring bekend. In het artikel in de Financial Times vragen deskundigen zich af of de investeringsmaatschappij niet tot een belangenconflict met de adviestak van McKinsey leidt. McKinsey stelt in een reactie dat MIO onafhankelijk bestuurd wordt en al haar activiteiten gescheiden van het advieswerk van de onderneming plaatsvinden. Lees hier het volledige artikel in het FD.

Michael van der Velden, voorzitter van de Raad van Organisatie Adviesbureaus, gaf in een kort interview van BNR Radio een reactie op het artikel in de Financial Times.

“Van een adviseur moet verwacht worden dat ie zijn kennis onbelemmerd inzet voor de opdracht die hij doet. Hij mag dus maar voor één belang werken, hij werkt in het belang van de opdracht, niet in het belang van de opdrachtgever, want dat zou hij het belang van personen moeten dienen, dat doet hij niet, hij werkt in het belang van de opdracht.” … “De adviseur mag geen materieel belang hebben bij het vraagstuk waar ie aan werkt. We hebben zelfs een code daarvoor, een gedragscode voor professioneel adviseren, die is nog veel strenger. Wij mogen bijvoorbeeld niet eenzelfde opdracht binnen een jaar nog een keer doen voor een andere opdrachtgever. Eigenlijk vanuit datzelfde perspectief, wij zijn ingehuurd door een klant en wij kunnen die kennis niet ter beschikking stellen van een concurrent van die klant. Het mag wel, d’r zijn regels voor, als beiden klanten dat expliciet goed vinden dan kan het. Maar dan moeten we er dus transparant in zijn. En bij MIO, bij McKinsey, missen we eigenlijk een lijst van investeringen. Dat zou fijn zijn als je dat zou kunnen zien, want dan kan een opdrachtgever van te voren zien van ‘hé, hier huur ik eigenlijk een spion in of ik huur een onafhankelijk adviseur in.”

Op de vraag of Van der Velden contact op gaat nemen met de vestiging van McKinsey in Nederland antwoordt hij “Nee, McKinsey is niet lid van de ROA, dus die kunnen in principe doen wat ze willen. Het is geen beschermd beroep, het beroep van adviseur, dus bureaus moeten zelf hun beleid daarin nemen. Blijkbaar kiest McKinsey hiervoor. Het was overigens in de markt allang bekend hoor, we hoorden er 25 jaar geleden al van dus het is niet helemaal nieuw. Dat het nu als een geheim fonds wordt gepresenteerd dat is vervelend voor McKinsey.” … “Als McKinsey zich presenteert als private equity partij of venture capitalist prima, maar ze moeten zich niet presenteren als onafhankelijke adviseur, als die bindingen zo zijn zoals ze worden gesuggereerd in het artikel.”

Beluister hier het volledige fragment.

Deel dit bericht
Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sluiten