YCN helpt Stichting Selva met innovatieve ideeën voor verouderd Business Model in (digitale) pizzasessie

10 juni 2020

Samen met Stichting Selva organiseerde het Young Consulting Network (YCN) op 4 juni jongstleden een (digitale) pizzasessie. Het centrale thema van de sessie was het businessmodel van de stichting dat na lange tijd toe is aan doorontwikkeling. De Nederlandse fondsen waar ze de afgelopen tien jaar sterk op geleund hebben, blijken in deze tijd niet meer toekomstbestendig. Hoe nu verder?

Stichting Selva is een organisatie die zich inzet voor de inheemse bevolking van de Amazone in Ecuador. De belangrijkste speerpunten van de organisatie zijn medische zorg, juridisch advies en support, zelfredzaamheid en behoud van flora en fauna in het regenwoud. Het gebied wordt bedreigd door de olie-industrie en ontbossing, wat zorgt voor sterke vervuiling en problematiek in het gebied. Een belangrijk en actueel thema gezien de klimaatverandering. Reden genoeg dus om een groep jonge adviseurs in te schakelen bij het ontwikkelen van een toekomstbestendige businesscase.

Gezien COVID-19 en het feit dat medewerkers van de stichting vanuit Ecuador aan wilden haken, is gekozen voor een digitaal event via Zoom. Lourens de Groot, Pieter Brouwer en Arno Ambrosius, allen vertegenwoordigers van Stichting Selva, bleken fantastische verhalenvertellers te zijn en namen de groep eerst vol bevlogenheid mee in het belangrijke en onmisbare werk van Selva. Vervolgens gingen de vijftien adviseurs in drie kleinere breakout-groepen aan de slag met het onderwerp. Daaruit kwamen verrassende ideeën naar voren. “Ze weten heel goed welke kanalen aangeboord kunnen worden om ervaringen uit Ecuador uit te wisselen en daarmee geld binnen te krijgen”, aldus Lourens de Groot (voorzitter Stichting Selva). Ideeën variërend van universiteiten betrekken bij onderzoek tot aan betere marketingstrategieën en QR-codes op koffiebekers voor Tikkie-donaties. Volgens één van de deelnemers is doneren is niet meer van deze tijd, investeren is het nieuw doneren. Daarom moet de focus gaan liggen op wat Selva bereikt en hoe een financiële bijdrage hen helpt. “Wellicht kan de stichting gebruik maken van MVO-budgetten van bedrijven, door leiderschapstrajecten in de jungle aan te bieden” (deelnemer).

“On behalf of Selva, Mariana and myself, I have no words to thank you sufficiently for your enormous effort in organizing the zoom meeting with the Young Consultants” (Pieter Brouwer uit Ecuador).

Pieter Brouwer vond het “Heel gaaf en bijzonder om zoveel enthousiasme te zien van jonge mensen in Nederland”. “De uitdaging zal ook zeker nog voor ons in de opvolging van de avond zitten. Fantastische ideeën allemaal, waaruit we een selectie kunnen maken welke in eerste instantie haalbaar zijn voor ons om uit te voeren”. In de vergadering die de stichting volgende week heeft wordt een prioriteitenlijst gemaakt om van deze kernorganisatie in Nederland de weg in te slaan naar een groter geheel in Ecuador.

Uiteraard blijven digitale events een uitdaging. Zeker als er ook nog pizza voor alle deelnemers besteld wordt door heel Nederland. De YCN-organisatie was op de achtergrond druk aan het bellen en mailen om iedere deelnemer verspreid door het land een pizza te laten ontvangen. Dat is uiteindelijk goed gelukt en na een enkel “Karlijn, de pizzabezorger staat voor de deur”-bericht in de chat, kon iedereen van de pizza genieten’.

YCN Stichting Selva
Deel dit bericht
Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sluiten