YCN organiseerde digitaal evenement over filosofie en consultancy

30 september 2020

In de aanwezigheid van een kleine twintigtal adviseurs van verschillende adviesbureaus vond afgelopen donderdag 24 september het digitale evenement ‘Filosofie & Consultancy’ plaats. Filosoof, theoloog en schrijver Gerko Tempelman nam de aanwezigen 1,5 uur aan de hand, in wat een boeiend gesprek opleverde.

Een nadeel van een digitaal evenement – ditmaal via Zoom – kan zijn dat door gebrek aan dynamiek een bijeenkomst een soort luisteroefening wordt. Deze anderhalf uur vloog om, mede doordat Tempelman een ervaren digital speaker bleek. Door middel van vragen en stellingen, een stuk podcast met een persoonlijk verhaal, een studiopresentatie en een break-outsessie werden de aanwezigen meegevoerd door zijn verhaal en was er ruimte om van gedachten te wisselen. Groot voordeel van een digitaal evenement is de laagdrempeligheid om je aan te melden. Door de verschillende achtergrondgeluiden bleek het evenement vanuit de trein, metro of tijdens het koken gevolgd te worden.

Wat passeerde er zoal? Via een verhaal vanuit Tempelmans eigen jeugd in Hardenberg en een boodschap uit Homo Deus van Yuval Noah Harari, kwam de sessie tot de centrale vraag: waarom geloven we wat we geloven? Waar komen onze overtuigingen vandaan, en in hoeverre zijn deze geworden tot ‘eigen werkelijkheden’? Via Jacques Lacan (imaginary, symbolic, real) werd een link gelegd naar de consultancy. Hoe ga je als adviseur om met ‘eigen werkelijkheden’ die in diverse organisaties zijn opgetuigd en waar je toch enigszins als passant langskomt?

In drietallen is tot besluit nagedacht of en hoe vaak we nog stuiten op nieuwe werkelijkheden (real) die onze staande overtuigingen soms helemaal op de kop zetten. En: in hoeverre heb je mensen in je omgeving die jou confronteren met heel andere denkframes, overtuigingen en (andere) werkelijkheden dan jijzelf? Ondanks het gemis van een borrel achteraf kijken we terug op een geslaagde en inspirerende middag. Houd de website en LinkedIn-pagina van YCN in de gaten voor volgende (digitale) evenementen!

YCN 24 september 2020
Deel dit bericht
Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sluiten