YCN organiseerde digitale workshop Online Modereren

24 maart 2021

We werken al een jaar voornamelijk thuis en ook het Young Consulting Netwerk organiseert al een jaar alle events digitaal. Maar hoe hou je de energie hoog en deelnemers betrokken tijdens op elkaar aansluitende video-overleggen waaruit een dag soms bestaat? Dat deze vragen leven onder jonge adviseurs blijkt uit de hoge opkomst voor de workshop Online Modereren. Met een groep van 35 jonge adviseurs van maar liefst 20 verschillende adviesbureaus kregen we in 1.5 uur tijd een inkijkje in de wereld van het effectief modereren van digitale bijeenkomsten, onder de bevlogen leiding van dagvoorzitter Sandy Nijhuis.

Al bij de start van de workshop mochten we meteen aan de slag met leren door te doen met een korte kennismaking en bespreken van de leerdoelen in kleine break-outs. Zo bepaalden we samen wat wij belangrijk vinden om te horen en dus actief en betrokken naar willen luisteren. De break-outs leidden tot vragen als Hoe maak je echt contact met de deelnemers tijdens de sessie, en zoek je verbinding tussen mensen? Op welke manier bewaak je de balans tussen zenden en ontvangen? En een hele belangrijke: Hoe hou je de energie hoog en betrek je deelnemers actief bij je digitale bijeenkomst?

Door de tips & tricks gelijk aan de praktijk te verbinden bleef iedereen met een aantal basismoderaties scherp tijdens de oefeningen. Met deze basis moderaties krijg je je deelnemers snel weer bij de les via de chat of camera. Gerichte, korte en expliciete vragen stellen blijkt met zo´n grote groep één van de key take-aways. Want als de helft een virtuele hand opsteekt en de helft een fysieke hand omhoog houdt naar de camera, maak je het jezelf als moderator ook best moeilijk.. Na een drietal basis moderaties was er nog volop ruimte om vragen te stellen over lastige situaties: want hoe onderbreek je die ene collega die over inclusiviteit uitweidt, terwijl jij het vandaag wilde hebben over diversiteit? En wat doe je als iemand jouw vergadering onderbreekt om een heel ander punt te willen maken over iets dat hem aan het hart gaat? Door in kleine rollenspellen met elkaar te oefenen hebben we nu een flink aantal handige handvatten gekregen om elke situatie onder controle te houden, of weer te krijgen.

De energie en betrokkenheid tijdens de sessie was geen enkel probleem: de aangewezen Energiemonitor constateerde dat gedurende de 1.5 uur de energie en betrokkenheid van de workshopdeelnemers hoog was en bleef en een pauze nauwelijks nodig was. En dat na al een lange dag vergaderen! Wij kijken terug op een geslaagde en inspirerende middag! Houd de website en LinkedIn-pagina in de gaten voor de volgende (digitale) evenementen.

Deel dit bericht
Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sluiten