YCN organiseerde Panelgesprek Diversiteit

25 mei 2021

Op donderdag 20 mei jl. vond het panelgesprek van het Young Consulting Network plaats, met als onderwerp ‘diversiteit & inclusie’. Achttien (jonge) adviseurs gingen met Marieke van Herwerden (teamleider recruitment bij Arcadis) en Siham Ammal (adviseur diversiteit & inclusie bij Leeuwendaal) in gesprek over dit brede en relevante onderwerp.

Na een korte introductie werden hoedjes, petjes en knuffels uit de kast getrokken. Met deze hoofddeksels kon iedereen aangeven of ze het eens (petje op) of oneens (petje af) waren met verschillende stellingen.
Via deze weg kregen we veel persoonlijke gedachtes en ervaringen te horen. Op de stelling ‘Ik heb mij in werk of studiecontext weleens buitengesloten gevoeld’ gingen veel petjes op en de diverse ervaringen lieten ons zien dat iedereen zich op bepaalde momenten buitengesloten kan voelen, wat de reden of achtergrond op dat moment ook is. Dit laat goed zien dat het onderwerp ons allemaal aangaat.

Na de stellingen kregen de deelnemers van Siham en Marieke een prikkelend dilemma voorgelegd, welke vervolgens in twee break-outgroepen verder werd besproken en uitgediept. Hoe ver kun je gaan in voorkeursbehandeling bij het aannemen van medewerkers, en moet kwaliteit boven diversiteit gaan? Na een half uur waren de twee groepen nog niet uitgepraat maar waren er wel veel verschillende invalshoeken besproken en waren er meer vragen gesteld aan Siham en Marieke.

Al met al gaf deze sessie meer ‘food for thought’. Een kleine greep van inzichten van deelnemers:

  • ‘Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg. Dus concretiseer diversiteit en inclusiviteit voor jouw organisatie’.
  • ‘Diversiteit vraagt om organisatieverandering’. Zonder commitment vanuit de top lukt dit niet.
  • ‘Er is vaak een gat tussen intentie en gedrag’
  • ‘Maak concreet waarom je als organisatie divers wilt zijn’, diversiteit is niet een doel op zich maar een voorwaarde voor betere kwaliteit.
  • ‘Jezelf profileren als een diverse organisatie in je uitingen online helpen in de beeldvorming. Hiermee vinden andere kandidaten jouw organisatie ook beter’.

Kortom: het is een onderwerp waar je met elkaar over in gesprek wilt en moet blijven, en daar was deze middag een mooi voorbeeld van!

Deel dit bericht
Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sluiten