Op 19 maart organiseerde het Young Consulting Network zijn jaarlijkse Workshop Carrousel, sinds jaar en dag één van de meest populaire evenementen op de YCN-kalender. Een prachtig programma met sprekers, inhoud, inspiratie en borrels stond klaar. En toen… kwam het coronavirus naar Nederland. Het live-evenement moest afgelast worden. Maar de adviseur ziet in elke situatie mogelijkheden en zit niet bij de pakken neer. Zo kwam het dat op 19 maart bijna 40 deelnemers achter hun computers klaar zaten voor een digitale versie van de workshops. Het werd een succes: de workshops bleken ook digitaal prima te werken, en het was nog gezellig ook. Het YCN-bestuur is blij dat via deze weg het evenementenaanbod toch doorgang kon vinden. Een mooi voorbeeld voor de toekomst!
Voor wie het moest missen, en voor wie er wel was en het nog eens wil teruglezen, hieronder een korte impressie van de workshops.
In deze workshop verkenden wij wat (big) data-analyse inhoudt en wat het betekent voor organisaties, nu en in de toekomst. Lotte gaf aan de hand van een aantal experimenten aan hoe besluitvorming vaak gekleurd wordt door de vaak niet geheel rationele wijze waarop het menselijk brein werkt. Data-analyse kan op die punten een waardevolle toevoeging zijn als basis om besluiten te nemen. Het samenvoegen van data kan nieuwe informatie genereren, maar kan door middel van extrapolatie ook gebruikt worden om de toekomst te voorspellen. Uiteraard verkenden we in de workshop wat deze nieuwe mogelijkheden betekenen voor de adviseur. Duidelijk is wel dat de adviseur van de toekomst het zich niet kan veroorloven om (big) data naast zich neer te leggen.
Tijdens de webinar deelde Henny in het eerste deel zijn visie op de uitdagingen van de adviseur van morgen. Waar adviseurs traditioneel vooral generalisten waren, veranderde het vak in de afgelopen decennia door allerlei ontwikkelingen. Enkele generieke ontwikkelingen zijn o.a. de hang naar specifieke expertise van adviseurs, andere verdienmodellen, internationalisering en digitalisering. De jonge adviseur van nu staat ook anders in het leven dan vroeger: niet meer zo snel mogelijk partner worden, maar meer hang naar inspiratie, professionalisering en eigen ontwikkeling zijn belangrijk voor jonge(re) adviseurs. Gedurende de workshop werden ervaringen gedeeld waarbij Henny zijn visie deelde vanuit zijn jarenlange ervaring als organisatieadviseur.
In deze workshop kropen we in de huid van de (digitale) adviseur van de burgemeester van Fonkelveen. Wat als de innovatieve robot in de ontvangsthal van het gemeentehuis blijkt te discrimineren op achternaam?
Aan de hand van de bestuurlijke mindmap ‘Veilig digitaal innoveren’ kwamen we tot een advies welke stappen te nemen ten aanzien van de robot, hoe herhaling bij een volgende innovatie te voorkomen en wat de burgemeester kan doen om de ontstane discussie op social media te temperen.
In deze workshop hebben we nagedacht over hoe snel de energietransitie, zo snel een thema voor iedereen werd en welke factoren de komende jaren het succes van deze transitie gaan bepalen. Samengevat is de transitie vanuit drie perspectieven te bekijken: technisch-economisch, organisatie en sociaal-maatschappelijk. In de kern komt het erop neer dat de transitie een verfijnd samenspel vergt van de overheid tussen regie en innovatie.