Adviesbureau JBR behaalt ISO 9001:2015 certificaat met verve

26 april 2017

JBR heeft afgelopen maand het ISO-9001:2015 certificaat behaald. Het adviesbureau kwam glansrijk door de kwaliteitstoetsing, zonder aanmerkingen of geconstateerde tekortkomingen vanuit de certificeerders.

In 2015 lanceerde de International Organization for Standardization (ISO) zijn meest actuele versie van ISO 9001. Met wereldwijd meer dan 1,1 miljoen uitgegeven certificaten, geldt ISO 9001 als een van de belangrijkste standaarden voor kwaliteitsmanagement. Met de certificering kunnen organisaties hun klanten laten zien dat ze producten en diensten van een consistent goede kwaliteit kunnen leveren.

JBR, een consultancybureau uit Zeist, is al bijna twintig jaar ISO-gecertificeerd. Als onderdeel van zijn regelmatige ISO-audit was het bureau eerder dit jaar bezig met de voorbereidingen van de transitie van ISO 9001:2008 (de eerdere editie van de standaard) naar ISO 9001:2015. De nieuwe normering verschilt op een aantal punten – zo kent de nieuwe standard een bredere opzet en is er ook meer aandacht voor onder meer risicomanagement, stakeholdermanagement, leiderschap en commitment.

Het adviesbureau is uitstekend door de kwaliteitstoetsing heen gekomen. Bestaande processen die kwaliteitsmanagement ondersteunen zijn goed op orde volgens de auditors, die geen verdere aanmerkingen hebben of tekortkomingen hebben geconstateerd. Dit komt volgens Iemke Imhof, Manager Bedrijfsvoering bij JBR, vooral door het feit dat “de klant centraal staat” in de aanpak van het adviesbureau. “JBR benadert het begrip kwaliteit vanuit de klant. De klanten van JBR bepalen de kwaliteitseisen en oordelen over de producten en diensten. Om te kunnen peilen of de ervaringen van klanten voldoen aan de verwachtingen, worden opdrachten met klanten geëvalueerd. De resultaten van deze evaluaties worden gebruikt om de dienstverlening van JBR verder te optimaliseren en om te leren van desbetreffende ervaringen.”

1493104294913_JBR-behaalt-ISO-9001-2015-certificaat

Volgens een intern klantevaluatieonderzoek van JBR, gaven de opdrachtgevers het bureau vorig jaar het cijfer 8,0, een relatief hoge score in de relatieve high impact en risicogevoelige adviessector waarbinnen JBR opereert – strategisch advies, corporate finance en restructuring.

Een ander gebied waar de ISO certificering zich op richt is het ondersteunen van efficiency en het stroomlijnen van processen. Ook bij JBR ligt dit verankerd in hun manier van werken. Imhof licht toe: “Het kwaliteitssysteem gaat uit van het principe ‘continu verbeteren’ aan de hand van de PDCA-methode. Door regelmatig ons kwaliteitssysteem en onze processen onder de loep te nemen en te leren van onze ervaringen, blijft de kwaliteit op hoog niveau en wordt de intrinsieke waarde verhoogd.”

Ronald van Rijn, Managing Partner bij JBR, laat in reactie op de certificering weten dat hij blij is dat het bureau kan bogen op een hoogwaardig kwaliteitssysteem. “Met de toetsing aan de nieuwe ISO-normen is bewezen dat wij met ons kwaliteitsmanagementsysteem voldoen aan de meest recente en strenge kwaliteitseisen. Dit is niet alleen belangrijk voor onze klanten, maar ook voor onze eigen business ethiek”, geeft Van Rijn aan.Kwaliteitsmanagement

De ISO-certificering maakt onderdeel uit van JBR’s bredere aanpak om de kwaliteit binnen de organisatie te borgen. Zo is de consultancytak van JBR (‘JBR Management Consultants’) ook lid van de ROA, de branchevereniging voor Nederlandse management consultancybureaus. Daarmee voldoet het aan de kwaliteitseisen van de branchevereniging en vallen de activiteiten van de praktijk onder het tuchtrecht van de ROA. Naast ISO-certificering zit JBR in het traject voor de ACP-certificering. Deze richt zich op de wijze waarop organisatieadviesbureaus zich bezighouden met de professionalisering en ontwikkeling van de consultants. Daarnaast heeft JBR met de EACTP-accreditatie van de Managing Partner een “keurmerk” van kwaliteit in de turnaround- en herstructureringspraktijk. Beide zijn internationaal erkende certificeringen.

Deel dit bericht
Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sluiten