Bureau Zuidema krijgt rechten van PPIP | Het Invloedmodel in handen

10 januari 2017

Bureau Zuidema heeft de EMEA activiteiten van het in de VS gevestigde Situation Management Systems overgenomen. De overname maakt volgens Lodewijk van Ommeren, CEO van Bureau Zuidema, onderdeel uit van de internationale groeiambitie die het trainingsbureau uit Leusden heeft uitgestippeld.

Opgericht in 1962*, startte Bureau Zuidema als een human resources en organisatieadviesbureau, maar in de afgelopen decennia veranderde de organisatie in een specialist in persoonlijke ontwikkeling. Het bureau biedt corporate organisaties en bedrijven actief in de publieke sector een breed aanbod van trainingen, opleidingen en coaching, alsook de benodigde leeromgeving.

Bureau Zuidema staat in ons land vooral bekend om het model dat het bureau in 1976 introduceerde: Het Invloedmodel, dat is gebaseerd op het Amerikaanse ‘Positive Power and Influence Program’ (PPIP). Het model werd in de jaren ‘60 aan de Harvard Business School ontwikkeld en wordt sindsdien door veel wereldwijde multinationals gebruikt. Als licentiehouder is Bureau Zuidema tot op de dag van vandaag de enige partij in Nederland die het model en de daarop gebaseerde trainingsprogramma’s (zoals Inzicht in Invloed) mag aanbieden. Het model is erg populair onder managers omdat het hen helpt het gedrag dat hoort bij managementstijlen te begrijpen, en tevens hoe hun gedrag van invloed kan zijn op succesvolle verandering.

1483978102464__Licentiehouders-van-het-Invloedmodel

Na meer dan dertig jaar, waarin Bureau Zuidema beschikte over een licentie van de rechten voor PPIP van Situation Management Systems (SMS) – een Amerikaans bedrijf dat in de jaren ’70 werd opgericht door de oorspronkelijke ontwikkelaars van het model – besloot het Nederlandse trainingsbureau onlangs om alle activiteiten van SMS in de EMEA regio (Europa, het Midden-Oosten en Afrika) over te kopen. De deal omvat het intellectuele eigendom van PPIP en de licentienemers die momenteel in de regio actief zijn. “Hierdoor zijn we nu zelf licentiegever én eigenaar geworden van zowel het Invloedmodel, als de programma’s die hier aan gelinkt zijn zoals het Positive Power en Influence Program, de internationale variant van Inzicht in Invloed”, zegt Lodewijk van Ommeren, CEO van Bureau Zuidema.

Mensen echt invloedrijker maken

De stap sluit volgens Van Ommeren aan bij twee doelstellingen. Allereerst maakt de overname onderdeel uit van Bureau Zuidema’s missie om “zoveel mogelijk mensen echt invloedrijker te maken”. “We doen dit met veel succes in Nederland, maar er wordt overal ter wereld invloed uitgeoefend. Positief invloedgedrag is de meest cruciale softskill voor hoogopgeleide professionals. Met deze overname kunnen we nóg meer mensen, teams en organisaties invloedrijker maken.”

De tweede doelstelling houdt verband met de internationale ambities van het bureau. Bureau Zuidema werkt momenteel al nauw samen met organisaties in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden – ze werken samen aan opdrachten voor (internationale) klanten en maken gebruik van elkaars gelicenseerde modellen, zoals het Structogram van Bureau Zuidema. Met de toevoeging van SMS EMEA “komt daar nu een netwerk bij van partners in meer dan 25 landen”, geeft Van Ommeren aan. “Hiermee kan Bureau Zuidema internationale klanten nóg sneller en beter bedienen.”

Als onderdeel van de overeenkomst heeft Bureau Zuidema zich gecommitteerd om in de EMEA regio te investeren. Daarbij gaat het om het professionaliseren van de leermiddelen en de bedrijfsvoering van partnerbedrijven door middel van haar expertise en de uitrol van digitale (leer)platformen. Bureau Zuidema is een voorloper in ‘digital learning’: het bureau beschikt over een speciale portal (‘Zuidema Influence Hub’) waarmee professionals 24/7 toegang hebben tot hun leermiddelen. Daarnaast biedt het alle mogelijke applicaties, die een multi-device ervaring via smartphones en tablets ondersteunt. Van Ommeren geeft aan die expertise verder uit te willen rollen richting licentiehouders in het netwerk: “We hebben al ruime internationale expertise, maar met deze overname kunnen we dat echt kracht bijzetten”, sluit hij af.

De overname werd begeleid door Van Doorne Advocaten, een Amsterdams advocatenkantoor, en DEX international M&A, een corporate finance adviseur uit Den Bosch.

* Bureau Zuidema werd opgercht door Hans Zuidema in Sassenheim, oorspronkelijk als ‘Raadgevend Bureau H.L. Zuidema’.

Deel dit bericht
Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sluiten