Novisource neemt IT-bedrijf Opdion uit Gorinchem over

15 maart 2017

Novisource heeft Opdion overgenomen, een business proces management (BPM) specialist en applicatie-integrator uit Gorinchem. Het advies- en interimbureau heeft 65,5% van de aandelen verworven – de deal voorziet in een volledige overname door Novisource in 2020.

Opdion Services werd in 2008 opgericht als niche speler op het gebied van integratie en Business Proces Management (BPM). Het bedrijf richt zich vooral op de financiële dienstensector: Opdion helpt verschillende banken en verzekeraars met applicatie-integratie, System Oriented Architecture (SOA) en Business Intelligence (BI). Daarnaast is de IT-dienstverlener een partner van MuleSoft, een Amerikaans integratieplatform voor bedrijfsapplicaties dat aan populariteit wint in ons land.

De overname van Opdion voegt ongeveer €2,9 miljoen aan omzet toe aan de inkomsten van Novisource. De deal is uitgesmeerd over twee perioden – 65,5% van de aandelen in Opdion zijn recent overgenomen, de overige 34,5% blijven tot eind 2019 in handen van de huidige aandeelhouders en de directeur van Opdion, Eric van Oudenhoven. Over drie jaar, in 2020, worden de nog uitstaande aandelen overgenomen.

Met de overname van Opdion, geeft Novisource-directeur Philip van Blanken aan, streeft het advies- en interimbureau drie doelstellingen na. Allereerst wijst hij er op dat Opdion significante business intelligence expertise toevoegt aan de Novisource portefeuille, waardoor het bedrijf uit Nieuwegein zijn positie in het segment verder kan uitbouwen. Vanuit een klantperspectief zorgt de deal verder voor een versterking van de positie van Novisource binnen de financiële markt.

1489520371463_Novisource-neemt-Opdion-over

Bovendien wordt door de overname een belangrijke stap gezet in de groeistrategie voor de komende jaren – de zakelijke dienstverlener heeft zijn omzet tussen 2013 en 2016 zien verdubbelen, maar heeft voor de komende periode verdere groeidoelen gesteld, die door middel van autonome groei en gerichte overnames gerealiseerd zullen moeten worden. Daarnaast wil Novisource haar financiële resultaten en vooral de winstgevendheid vergroten.

Van Blanken voegt toe dat de overname in 2017 direct zal bijdragen aan de winst per aandeel van Novisource. In 2016 behaalde Opdion een genormaliseerd bedrijfsresultaat van circa €500.000. De transactie is gefinancierd vanuit de cashpositie in combinatie met een financieringsfaciliteit verstrekt door de ING.

Opdion directeur Van Oudenhoven zegt in Novisource een “sterke partner” gevonden te hebben die de realisatie van de ambities van het bedrijf kan versnellen. “Novisource biedt voor ons nieuwe toegangen tot de markt. En verder vinden we het belangrijk dat onze professionals zich binnen Novisource verder kunnen ontwikkelen.” Van Oudenhoven blijft voorlopig verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van Opdion en de samenwerking met Novisource.

Dealmakers

Verkoper Opdion werd tijdens het overnametraject begeleid door Corporate Integration Consultants (‘CIC’), een M&A bureau gespecialiseerd in de ICT-sector. Over de ondersteuning van het boutique adviesbureau uit Eersel stellen de aandeelhouders: “Het M&A team van CIC heeft uitstekend werk en advies geleverd. We zijn zeer onder de indruk van hun proactieve communicatie, informatie-uitwisseling en begeleiding door alle stappen in het M&A process heen en de uiteindelijke succesvolle afronding van de deal.”

Novisource schakelde opnieuw de hulp in van M&A kantoor Xence. De Amsterdamse boutique begeleidde al eerder een aantal transacties van Novisource, waaronder de overname van Diesis Consultancy in 2014.

Deel dit bericht
Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sluiten