3D-Print Atlas gelanceerd: wikipedia voor 3D-printing

18 februari 2016

Meer dan twintig partijen uit de overheid en private sector hebben de handen ineengeslagen om een wikipedia-achtige omgeving te creëren voor 3D-printing. Met de zogeheten ‘3D-Print Atlas’ kunnen geïnteresseerden meer te weten komen over 3D-printen en inzicht krijgen in de bedrijven en instellingen die actief zijn in de wereld van 3D-printen.

3D-printing is een relatief jonge, maar snel opkomende trend met een enorm potentieel voor de komende jaren. Dat bleek eerder al uit onderzoek van strategy consultancykantoor Roland Berger, dat in 2014 concludeerde dat de toepassing van 3D-printen in sectoren als de luchtvaart, de medische technologie en de auto-industrie een enorme vlucht zal nemen. Volgens de onderzoekers zal de 3D-printmarkt in de komende vijf jaar naar verwachting meer dan verdubbelen. Ook branchegenoot A.T. Kearney voorspelde voor de komende vijf jaar een enorme groei van de 3D-printmarkt, van $4,5 miljard anno 2015 naar $17,2 miljard in 2020.

3D-printen, en de ontwikkelingen eromheen, krijgt wereldwijd en ook in Nederland steeds meer aandacht. Zo was het fenomeen in december vorig jaar onderwerp van gesprek in een uitzending van het Ondernemerscollege, het onlinevideoplatform van accountants- en adviesorganisatie Baker Tilly Berk. In die uitzending stond de vraag centraal of 3D-printen een nieuwe industriële revolutie zal veroorzaken. Douwe Bart Mulder, medeoprichter van 3D-printsoftware startup Printr en gastspreker bij die uitzending, dacht van wel en gaf in het college inzicht in de verschillende technieken en de toepasbaarheid daarvan.

1455698428575_3D-Print-Atlas---waardeketenpositie

Om 3D-printen in ons land een extra impuls te geven hebben diverse partijen onder aanvoering van het ministerie van Economische Zaken (EZ) en de Kamer van Koophandel (KvK) het initiatief genomen om 3D-Print Atlas in leven te roepen*. In de 3D-Print Atlas staan leveranciers van software, scanners, printers en materialen. Ook zijn er ontwerpers, productie- & post-processingpartijen en onderzoeksinstituten te vinden.

De gedachte achter het initiatief is dat het succesvol toepassen van 3D-printen een complete waardeketenpropositie nodig heeft. In de praktijk zijn er echter bedrijven uit de industriële sector die worstelen met het vinden van de juiste dienstverleners, innovatie-experts of ontwerpbureaus. De 3D-Print Atlas biedt een overzicht van alle partijen in de keten, van leveranciers van software, printers en materialen tot 3D-print specialisten, ontwerpers, productie- & post-processingpartijen en onderzoeksinstellingen. Daarnaast heeft de 3D-Print Atlas de doelstelling om de kennis over de snel ontwikkelende 3D-printmarkt te vergroten, door onder andere marktinformatie te presenteren, inspirerende cases te tonen en concrete voorbeelden te geven van 3D-printing toepassingen.

1455782313639_Partners-van-3D-Print-Atlas

Zoals het er nu voorstaat, biedt de 3D-Print Atlas van Nederland een overzicht van in totaal 700 dienstverleners op het gebied van 3D-printen en scannen. De informatie (beheerd door de KvK) is gratis en toegankelijk voor iedereen, van amateur tot hightechbedrijf. Organisaties die actief zijn binnen het 3D-printdomein en nog niet in de 3D-Print Atlas staan, kunnen een gratis profiel aanmaken op de site.

* Overige initiatiefnemers van 3D-Print Atlas zijn de vijf regionale ontwikkelingsmaatschappijen LIOF, NOM, BOM, OostNV en InnovationQuarter, en verder TNO, Koninklijke Metaalunie, Nevat, FME, NRK, TU Eindhoven, Assembl3D, ABN Amro, Ultimaker, 3D Hubs en Leapfrog. Ook adviesbureau Berenschot ondersteunt het 3D-Print Atlas initiatief.

Deel dit bericht
Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sluiten