Great Places to Work: De 50 beste werkgevers van Nederland

27 maart 2017

Volgens het jaarlijkse ‘Great Places to Work’ onderzoek telt Nederland 49 bedrijven die het keurmerk Best Workplace 2017 verdienen. Onder de bijna 50 bedrijven bevinden zich ook ruim tien advies- en ICT-bureaus actief in de zakelijke dienstverlening, die erkend worden voor hun employability en goed werkgeverschap.

Het Great Place to Work Institute doet ieder jaar uitgebreid onderzoek onder werknemers en organisaties om de beste en leukste werkgevers in 50 landen in kaart te brengen. Het onderzoek kijkt naar vijf dimensies van goed werkgeverschap – ‘geloofwaardigheid’, ‘respect’, ‘eerlijkheid’, ‘trots’ en ‘kameraadschap’ – en bestaat uit twee onderdelen: een medewerker-perceptieonderzoek en een evaluatie van het werkgeversbeleid.

Bij de beoordeling van een organisatie telt het medewerkersonderzoek voor twee derde mee en de beleidsevaluatie voor een derde. De bedrijven die het beste presteren en voldoen aan de strenge criteria van het onderzoeksinstituut, mogen zichzelf een jaar lang een Best Workplace noemen en worden opgenomen in de Great Place to Work ranking. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen drie organisatiecategorieën: Large & Multinational (>250 medewerkers), Medium Sized (50-250 professionals) en Small & Young Workplaces (20-50 werknemers).

In totaal hebben 113 organisaties en ruim 35.000 respondenten meegewerkt aan de 2017-editie van het onderzoek in Nederland. 67 organisaties dongen mee naar een plek in de lijst van Best Workplaces, waarvan uiteindelijk 49 konden voldoen aan de criteria van het Great Place to Work Institute en een plek op de lijst hebben behaald.

Over de hele linie blijkt de relatie tussen werknemers onderling, op basis van plezier en verbondenheid, veruit de hoogst scorende dimensie in het onderzoek van 2017 met 87%. 70% van de medewerkers van de Best Workplaces worden betrokken bij beslissingen over hun werk en werkomgeving, terwijl dit percentage in de top 5 nog hoger ligt met 86%. 88% bevestigt dat vertrouwen in de medewerkers en het bieden van ruimte voor het goed uit kunnen voeren van hun functie hun bedrijf tot een Best Workplace maken, met maar liefst 97% onder medewerkers van de top 5 die dit bekrachtigen.

1490359887012_Best-Workplaces--Large-&-Multinational-1-10

Large & Multinationals

Van de bedrijven met meer dan 250 werknemers die deelnamen aan het onderzoek is Novo Nordisk het best beoordeeld. Het farmaceutische bedrijf, dat zich focust op het ontwikkelen van medicijnen en hulpmiddelen voor diabetespatiënten, wordt door werknemers onder meer hoog beoordeeld op maatschappelijke bijdrage, mensgerichtheid en openheid van het management. “Het is een enorme eer als je bedrijf zo hoog gewaardeerd wordt door de eigen medewerkers”, zegt HR Directeur Inge Ernst in reactie op de eerste plek in de ranking. “In de feedback vanuit de eigen organisatie horen we bijvoorbeeld dat medewerkers zich ook in persoonlijk moeilijke tijden echt gesteund voelen. Daar ben ik ontzettend trots op.”

De tweede plek gaat dit jaar naar merkfabrikant Mars, van onder meer de gelijknamige chocoladereep. Het FMCG-bedrijf heeft zijn tweede plek onder meer te danken aan de vele ontwikkelingsmogelijkheden, de vrijheid en verantwoordelijkheid en het familiegevoel dat Mars zijn medewerkers biedt. “We zijn erg trots op deze prijs”, aldus Jack Tabbers, algemeen directeur Mars Nederland. “Deze award weerspiegelt de trots van onze medewerkers op hun werk en hun werkplek.” De derde plek gaat naar Amgen, een internationaal medisch biotechnologie bedrijf met een Nederlandse vestiging in Breda. Medewerkers zeggen over werken bij Amgen: “Door de innovatiedrang van de medewerkers blijft de organisatie zich ontwikkelen, maar is er ook ruimte voor het individu om zichzelf te blijven uitdagen.”

De vierde en vijfde plek gaan naar respectievelijk biofarmaceutisch bedrijf AbbVie en verzekeringscoöperatie DELA. “Wij hebben bij AbbVie wereldwijd de ambitie om een aantrekkelijke werkgever te zijn”, aldus Lennaert Rijken, General Manager van AbbVie Nederland. “Deze mooie plek in de lijst van ‘Best Work Places’ zie ik als een kroon op ons werk en een blijk van waardering van onze medewerkers. Door een omgeving te creëren waar mensen het beste uit zichzelf halen, maken wij het verschil. Zo komen wij tot de beste oplossingen in de zorg.” Het bedrijf focust zich op ziektegebieden zoals reuma, psoriasis, ziekte van Crohn, hepatitis C, ziekte van Parkinson en kanker. Medewerkers van DELA noemen hun werkgever onder meer een Best Workplace vanwege de link die wordt gelegd tussen persoonlijke doelen en organisatiedoelen.

Op de plaatsen 6 tot en met 9 volgen hotelketen Hilton, detacheerder The Adecco Group, Lloyds Bank en gezonde retailer Herbalife. De top 10 wordt gesloten door zakelijke en technologische dienstverlener Synechron. Joost Loves, Managing Director van Synechron Business Consulting in Nederland, zegt: “Bij Synechron geldt “Work hard, Play Hard – together”.” Werknemers van het bedrijf laten weten vooral de aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, de saamhorigheid binnen de organisatie en de ruimte voor initiatief bij Synechron bijzonder te vinden. Vorig jaar stond het adviesbedrijf ook in de lijst, maar zat toen in Nederland nog onder de 250 werknemers.

Naast Novo Nordisk en AbbVie staat ook op de elfde plaats een farmaceutische speler, Synthon, een producent van vooral generieke geneesmiddelen. Na automotive speler ALD Automotive, volgt op de dertiende plek De Friesland Zorgverzekeraar. Ook branchegenoot Univé staat in de lijst, op de 25e plek. Vermilion, een speler uit de energiesector staat op de veertiende plek, en ook netbeheerder Alliander heeft de lijst gehaald op #18. Op plaats 15 en 16 staan in 2017 gezondheids- en welzijnsorganisaties Combinatie Jeugdzorg en Medtronic.

1490359925666_Best-Workplaces--Large-&-Multinational-11-25

De uitzend, detachering en W&S sector telt de meeste vertegenwoordigers in de lijst. Naast Adecco, staan ook Robert Walters/Walters People (#17), Talent&Pro (#19) en USG People (#21) op de lijst met beste grote werkgevers. “Wij zijn trots”, aldus W&S-specialist Talent&Pro op social media. “Talent&Pro is als nieuwkomer in de categorie ‘Larger Multinationals’ direct in de top 20 geëindigd. Overige werkgevers met een plek in de Best Workplaces lijst voor bedrijven met meer dan 250 werknemers zijn winkelketen H&M, woningcorporatie Woonbron, groothandel in elektrische en elektrotechnische materialen Rexel en IT-bureau SQS Nederland.

Medium Sized werkgevers

In de categorie voor middelgrote bedrijven (50-250 werknemers) wordt de lijst aangevoerd door ICT-consultancybureau Incentro. Julia de Leeuw, Office Manager en Incentronaut – zoals het bureau haar medewerkers noemt – vertelt dat de eerste plaats als een verrassing kwam: “Incentro is de afgelopen jaren sterk gegroeid, waardoor we op sommige aspecten lager scoorden dan vorig jaar. We gingen dan ook niet naar binnen met het idee dat we eerste zouden worden. We dachten eerder aan een mooie vierde plaats.”

Op de tweede plek staat talentontwikkelaar ORMIT – dat al voor het tiende jaar op rij een plekje in de lijst heeft veroverd. Vorig jaar stond ORMIT nog op de eerste plaats in de lijst van Medium Sized Best Workplaces, waarin huidige #1 Incentro nog op de derde plek stond. “Goed werkgeverschap is voor ons een strategische keuze”, zegt Hetty van Ee, algemeen directeur van ORMIT. “Bewezen is dat mensen die bevlogen zijn in hun werk, beter samenwerken en dat daardoor bedrijven wendbaarder en innovatiever worden. Dat merken klanten en is goed voor het resultaat. We hopen talenten te inspireren met onze wijze van aansturen en vertrouwen erop dat we daarmee leiders ontwikkelen die organisaties plezieriger, wendbaarder en succesvoller maken. Dat is voor ons de belangrijkste drijfveer om een Best Workplace te zijn.”

Naast de tweede plek werd ORMIT dit jaar ook beloond met de Special Award in de categorie ‘Werven’. “Bij het werven van talent gaat het niet alleen om iemands kennis of het cv maar vooral om persoonlijkheid en gedrag, zeker bij de leiders van de toekomst”, aldus Van Ee. GPTW-directeur Rene Brouwers voegt toe: “Het is belangrijk dat sollicitanten niet alleen een goed cv hebben, maar dat er ook een goede cultural fit is. Soms is degene met het beste cv niet de beste kandidaat.”

De derde plek is voor Secretary Plus. Marion van Happen, algemeen directeur van Secretary Plus Nederland, vertelt: “Voor de vierde keer deze prachtige award in ontvangst nemen voelt natuurlijk fantastisch. We werken er hard aan om ook echt een Great Place to Work te zijn en te blijven. We hebben onze positionering afgelopen jaar gerevitaliseerd en ervoor gekozen om onze eigen mensen een podium te geven. Wie beter dan zij zelf kunnen vertellen over waarom zij iedere dag met plezier naar hun werk gaan en waar Secretary Plus voor staat.”

1490345920148_Best-Workplaces--Medium-Sized-1-14

UNC Plus Delta heeft zijn positie in de lijst aanzienlijk verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Het consultancy- en trainingsbureau is 4 plaatsen gestegen. Edward van de Poll, Black Belt bij UNC Plus Delta, vertelt: “Er is een open cultuur waarin collega’s eerlijk met elkaar omgaan. De NLP-training is daar een goed voorbeeld van. Los van het feit dat ik nieuwe theorie heb geleerd, is het vooral een waardevolle tijd geweest om collega’s te leren kennen. Er is ook een cultuur van eer, regelmatig wordt een collega in het zonnetje gezet en bedankt voor de effort die hij/zij in UPD heeft gestoken.”

Ook de vijfde plek is dit jaar voor een speler uit de adviesbranche. Bas Ruijgers, algemeen directeur van Solviteers, is erg blij met de vijfde plek die zijn bureau dit jaar behaald heeft: “Plezier in het werk, in vrijheid en vertrouwen, staat bij Solviteers centraal. Wij bieden onze medewerkers kansen en uitdagingen en de ruimte om zich te ontwikkelen. En ook om fouten te maken, zodat wij er van kunnen leren. Wij beoordelen mensen niet op hun uiterlijk, maar kiezen vooral voor motivatie en drive om het beste uit jezelf en uit je collega’s te halen, om zo de best passende oplossing te leveren aan klanten.”

Naast mediabedrijf Discovery Networks (#9), opleidingsinstituut voor financiële professionals Lindenhaeghe (#10), het vastgoedbedrijf van de gemeente Almere (#14) en telersverkooporganisatie ZON Holding (#15) staan er nog vijf andere spelers uit de adviesbranche en zakelijke dienstverleners op de lijst voor werkgevers met tussen de 50 en 250 werknemers. Op de zesde plek staat SAP-consultancybureau McCoy & Partners uit Eindhoven. “Onze 100% focus op mensen vertaalt zich in deze Award”, zegt Frank van Dooremolen, director bij McCoy en verantwoordelijk voor recruitment. Op plek zeven staat The Next View, onder het merk We Accelerate People. Ton van Dolder, Managing Director bij The Next View, laat weten: We zijn ontzettend trots dat we een plek op deze gerenommeerde lijst hebben weten te bemachtigen. In de wereld van vandaag wil je als bedrijf streven naar een werkomgeving waar werknemers met plezier naar toe gaan. Daarbij is een bottom-up benadering van groot belang, waar je kunt leren over wat werknemers nodig hebben van werkgevers. Luisteren is daarbij essentieel.”

Squerist, een consultancybureau met 85 specialisten op het gebied van Business Proces Management en softwaretesten, staat op #8. “Ontzettend trots dat we van plek 18 naar 8 gestegen zijn in de top van Great Place To Work. Alle collega’s bedankt. Zonder jullie zou dit niet mogelijk zijn”, aldus Algemeen Directeur Nils van Schaik. Creating Insights, de moederorganisatie van financieel consultancybureau BAS Consultancy, E-Selective en PB Data, heeft de elfde plek, terwijl AT Osborne, adviesbureau voor ruimtelijke vraagstukken op de twaalfde plek staat. “AT Osborne is voor medewerkers echt een leuke plek om te werken. Dat blijkt onder meer uit het geweldige kantoor, goede ontwikkelmogelijkheden en dat mensen hier echt zichzelf kunnen zijn. De medewerkers zijn dan ook trots om voor AT Osborne te werken! Met recht is AT Osborne daarom een van de Best Workplaces van Nederland.”

1490347172983_Best-Workplaces--Small-&-Young-1-10

Small & Young werkgevers

Lean Consultancy Group consultant en mede-eigenaar Paul Hendriks vertelt over de eerste plek van zijn bureau in de kleinste categorie van de ranking: “Waar wij in geloven is dat blije medewerkers, die kunnen doen waar ze zelf geïnspireerd door zijn en hun talenten kunnen benutten, dat die echt zorgen voor blije klanten. Dat zij maximale klantwaarde leveren, elke dag weer.” Zijn bureau staat al meerdere jaren in de lijst. Overige consultancybureaus in de lijst zijn House of Performance uit Utrecht en IT-bureau Experius. Joost Preyde, partner bij House of Performance laat weten trots te zijn op de prestatie, terwijl Evelien Veenman, Chief Happiness officer bij Experius, vertelt: “Pure trots! Met onze groei dit behouden is magnifiek!”

De andere bedrijven in deze categorie die een plekje op de lijst hebben bemachtigd zijn IT-bureau Protime (#2), cloudspecialist Intermax (#3), kinderopvang Villa Bloom (#6), non-profit 1%Club (#7) en financieel dienstverlener Viisi (#10).

Op de achtste en negende plek twee communicatiespecialisten: online communicatiebureau Presenter en Het PR Bureau. Jacqueline Bosselaar, partner en founder bij Het PR Bureau vertelt: “Wij zijn super trots dat wij als enige pr-bureau tot de Best Workplaces van Nederland behoren en bovendien in de top tien staan van de ruim 50.000 small & young enterprises die Nederland rijk is.” Het bedrijf besteedt volgens haar veel aandacht aan ‘goed zorgen voor haar mensen’ en ‘een goede cultuur’. “Wij zijn van mening dat dit de basis is voor een sterk en hecht team en een goede werksfeer, wat zich doorvertaalt in de kwaliteit die wij onze klanten kunnen bieden”, vervolgt Bosselaar. “Heel mooi om door dit onafhankelijke onderzoek bevestiging te krijgen dat wij op de goede weg zijn en daarnaast precies te kunnen zien op welke punten wij nog kunnen verbeteren.”

Deel dit bericht
Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sluiten