Kinderen kijken hun ogen uit in consultancywereld

09 februari 2016

Donderdag 28 januari 2016 namen in het kader van de ‘Baas van Morgen’ – een initiatief van non-profitorganisatie JINC – honderd kinderen voor een dag de taken waar van directeuren, burgemeesters, hoofdredacteuren en CEO’s. Ook enkele vertegenwoordigers van de adviesbranche namen deel aan het programma, onder wie accountants- en advieskantoor Deloitte en ICT dienstverlener Capgemini.

Op 28 januari organiseerde JINC, een non-profitorganisatie die zich ervoor inzet om jongeren tussen de 8 en 16 op een goede manier kennis te laten maken met de arbeidsmarkt, de 2016-editie van het ‘Baas van Morgen’-programma. In het kader van dit initiatief nemen honderd kinderen uit achterstandswijken voor één dag de taken over van CEO’s en directeuren van Nederlandse multinationals, maar bijvoorbeeld ook van burgemeesters of hoofdredacteuren. “We laten kinderen uit achterstandswijken zien wat voor banen er zijn. Zo laten we ze kennismaken met werkmogelijkheden waar ze normaal niet aan zouden denken door hun omgeving”, vertelt Gerlinde van Raalte, vestigingsdirecteur van JINC Rotterdam, onlangs in een interview met Metro.

Dit jaar deden er uiteenlopende organisaties mee aan het Baas van Morgen initiatief. Enkele bekende professionals die hun taken voor een dag overdroegen aan kinderen waren Gerrit Zalm (ABN AMRO), Daniel Ropers (Bol.com), Eberhard van der Laan (burgemeester van Amsterdam) en Wouter Kolk (Albert Heijn).

1455010564519_Deloitte (1)

Vanuit de adviesbranche waren er deze editie enkele organisaties die voor een dag de leiding uit handen gaven aan kinderen. Zo werd bijvoorbeeld Deloitte voor een dag lang gerund door twee scholieren van de KBS Elisabethschool in Rotterdam. 12-jarige Jedaiah Ortega en 11-jarige Luciano do Rosario gaven vanuit de Maastoren in Rotterdam leiding aan de Nederlandse afdeling van het wereldwijde Big Four kantoor. Ze gaven een rondleiding aan medewerkers, maakten kennis met pratende zorgrobot Zora, en werden aan het begin van de dag bij school opgehaald door Mario van Vliet (Managing Partner van Consulting) in een Porsche. Rosario liet weten geïnspireerd te zijn van het kantoorgebouw en, uiteraard, de Porsche: “Ik wil later architect worden en hopelijk heb ik dan ook zo’n dikke Porsche en werk ik ook in zo’n mooi gebouw. De mensen hier hebben een heel mooi uitzicht op die mooie huizen. Ik wil later ook zulke mooie gebouwen ontwerpen, zoals de Markthal. Dat is mijn favoriete gebouw van Rotterdam.”

Verder nam Capgemini Nederland deel aan het initiatief en liet Rabab Lakhili een dag aan het roer van de ICT dienstverlener. Mark Grimberg kwam haar ’s ochtends thuis ophalen en gaf eenmaal op kantoor aangekomen de spreekwoordelijke ‘teugels’ uit handen. Lakhili maakte kennis met innovatieve technologie zoals robots, 3D printers en virtual reality, en ging in overleg met het managementteam over onder meer de social media strategie van het bedrijf.

Ook opleidings- en trainingsinstelling Schouten & Nelissen was van de partij. Fenny en Dounia van Basisschool de Haren uit ’s-Hertogenbosch hadden een dag de touwtjes in handen in het kantoor in Zaltbommel. Naast dat zij in gesprek gingen met de directie van het bureau, gaven de twee ook een presentatie over de manier waarop de generatie van de toekomst leert.

Bij Andersson Elffers Felix (AEF) namen drie kinderen – Ghizlan Brom, Irem Ozturk en Jaswan Baart (leerlingen uit de derde klas van het Trajectum College in Utrecht) – voor een dag het stokje over van Aris van Veldhuisen, Anouk Op het Veld en Ido Smits. Zij maakten keuzes over een bescheiden verbouwing die momenteel gaande is bij het Utrechtse bureau. Ook spraken ze een sollicitant en dachten ze na over hoe het aantal inbraken in een hypothetische gemeente naar beneden gebracht zou kunnen worden. Vorig jaar mocht Muhammet Ali Bucak een dag de baas zijn van AEF.

Non-profitorganisatie JINC ontvangt steun vanuit het Nederlandse bedrijfsleven om zijn projecten uit te voeren. Ook onder dit grote aantal partners zijn negen adviesbureaus te vinden. Naast Deloitte, Capgemini en Andersson Elffers Felix hebben ook Accenture, Crowe Horwath, Mazars, PwC, QNH en Willis Towers Watson zich aan de stichting verbonden.

1455010467664_capgemininl-+-versterk-jezelf (4)
Deel dit bericht
Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sluiten