Wouter Hart wint ROA Publicatie Prijs

11 november 2016

Wouter Hart, auteur van en spreker over het boek ‘Verdraaide organisaties’ heeft de 2015-editie van ROA Professionele Publicatie Prijs in de wacht gesleept. De prijs werd maandag 7 november jl. uitgereikt.

‘Verdraaide Zelforganisaties: Op zoek naar het echte verhaal’ van Wouter Hart sleepte de prijs in de wacht. In het artikel maakt Hart in klare taal en voor een breed publiek duidelijk wat de plussen en minnen zijn van zelforganisatie. Daarmee levert hij een belangrijke bijdrage aan één van de meest urgente vragen in de wereld van organisaties op dit moment.

In de publicatie, goed onderbouwd met praktijkargumenten en bedrijfskundige logica, staat centraal dat vaak een structuuroplossing gekozen wordt in plaats van het dieperliggend probleem aan te pakken. Het is makkelijker houvast te vinden in de vorm dan in een aansprekende visie, aldus de auteur. Medewerkers hebben maar al te vaak last van onvoldoende kennis over de prioriteiten van hun organisatie: middelen worden dan nogal eens tot doelen verheven, hetgeen de productiviteit ondermijnt. De publicatie is voor vele lezers herkenbaar en zet aan tot verder denken en toepassen, op velerlei gebieden.

Uitreiking publicatieprijs van ROA door Michael vd Velden aan Wouter Hart.

Uitreiking publicatieprijs van ROA door Michael vd Velden aan Wouter Hart.

Elk jaar organiseert de Raad van Organisatie Adviesbureaus (ROA) de ‘Professionele Publicatie Prijs’, een jaarlijkse award voor het beste vakartikel op het gebied van organisatieadvies dat in het achterliggende jaar is gepubliceerd. Alle inzendingen, 31 in totaal, werden door een deskundige jury* beoordeeld op vijf criteria:

 1. Toegevoegde waarde
  Hoe nieuw of origineel is de inhoud en draagt het bij aan de inhoudelijke vorming van ons vak of een gedeelte van ons vak? Dit mag breed of specialistisch opgevat worden; het kan maatschappelijk en/of wetenschappelijk van aard zijn of een nieuwe combinatie van inzichten verschaffen of interessante interventies en/of empirische bevindingen.
 2. Uitwerking
  Worden de stellingen duidelijk uitgewerkt en volgt er een scherpe conclusie, in lijn met titel en inleiding? Is de verhouding tussen praktijk en theorie in het stuk gepast?
 3. Verantwoording
  Worden vindplaatsen van beweringen voldoende weergegeven en kan de lezer of kijker de uitkomsten van onderzoeken en stellingnamen eventueel verifiëren?
 4. Schrijfwijze
  Is het lekker leesbaar c.q. prettig om naar te kijken/luisteren voor de beoogde lezers/kijkers?
 5. Structuur/Doelgroep
  Is de structuur helder neergezet en logisch en geeft de schrijver/maker aan voor wie of wat hij of zij dit schrijft/heeft gemaakt?

Voor de finale van de ROA Professionele Publicatie Prijs werden drie publicaties genomineerd:

 • Over de veranderende eisen aan talent en talentmanagement en de noodzaak tot verbinding met de praktijk in organisaties – Ber Damen.
 • Verdraaide Zelforganisaties: Op zoek naar het echte verhaal – door Wouter Hart
 • Netwerk is maatwerk van waarden, ambities en belangen – door Rosemarie Mijlhoff.

De twee overige finale publicaties zijn volgens de vakjury ook zeer lezenswaardig en zullen naar verwachting ook veel nieuwe belangstelling opwekken.

Vorige edities Professionele Publicatie Prijs
De prijs werd in 2014 door Rick Aalbers, assistant professor strategy & innovation bij de Radboud Universiteit Nijmegen en Jasper de Valk, industry manager bij Google Nederland en partnerships director TEDx Amsterdam in de wacht gesleept. In 2013 ging de prijs naar drie adviseurs van TEN HAVE Change Management. In 2012 werd de Professionele Publicatie Prijs in de wacht gesleept door adviseurs van Andersson Elffers Felix en Van Vieren terwijl de 2011 editie werd gewonnen door Harrie Aardema, partner bij BMC.

* De jury van de ROA Professionele Publicatie Prijs bestond dit jaar uit Celeste Wilderom (voorzitter), Annet Weitering, Monique Britstra, Roel Rutten en Albert Visscher.

Deel dit bericht
Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sluiten