Young Consulting Board in het NRC

14 september 2017

Opklimmen duurt jonge consultants te lang

Aangezien worden voor stagiair, hard je best doen serieus genomen te worden – wie al jong advies geeft op hoog niveau, moet ermee leven. Maar jong zijn, heeft ook zijn voordelen.

Vincent Sondermeijer – 14 september 2017

data20028656-5319a5

Illustratie Tomas Schats

Tik op Google ‘adviseur’ in, bekijk de afbeeldingen, en er verschijnen een hoop strak geklede mannen en vrouwen van rond de vijftig op je beeldscherm. Blijkbaar is dat waar we aan denken bij consultants: ervaren, oudere experts, die je organisatie met hun kennis en kunde vooruithelpen.

Maar helemaal kloppen doet dat beeld niet. In de consultancy werken óók veel jonge mensen, die gemeenten, grote bedrijven en ministeries soms al op hoog niveau advies geven. Zo vertelt Kees Goudzwaard (30), consultant bij adviesbureau Rijnconsult, over een opdracht die hij bij een gemeente in de wacht probeerde te slepen. „De gemeente had net een reorganisatie achter de rug, wij moesten kijken of die goed was verlopen. Normaal ga je medewerkers dan interviewen en stel je een rapport op. Ik zei tegen mijn collega: ‘Dat klinkt wel heel degelijk’.” Goudzwaard stelde in plaats daarvan voor grote, interactieve groepsgesprekken te houden. Uiteindelijk kreeg hij de opdracht.

Eindeloos opklimmen
Buiten de gebaande paden denken, wil Goudzwaard maar zeggen. Het is volgens hem een sterk punt van jonge consultants. Ard-Pieter de Man, consultancydeskundige aan de Vrije Universiteit, herkent dat beeld. „Adviesbureaus zijn vaak traditionele organisaties. Jonge mensen kunnen dan voor een frisse wind zorgen.” Hij geeft nog een voorbeeld: „Jonge consultants maken vaker gebruik van onlineplatforms, waarmee ze veel meer mensen tegelijkertijd kunnen ondervragen dan met de gangbare methoden van traditionele organisaties mogelijk is.

Het is overigens niet zo dat er tegenwoordig veel meer jonge mensen in het advieswezen werken dan vroeger, zegt De Man. Maar, de instelling van die nieuwe generatie is volgens hem wel anders. „Ze hebben geen zin meer in eindeloos opklimmen en willen sneller verantwoordelijkheid.” Talentvolle jonkies kunnen zich ook bij start-ups, waar ze sneller meer verantwoordelijkheid of een hogere functie krijgen, aansluiten. „Die markt trekt hard aan ze”, zegt De Man. Traditionele adviesbureaus hebben volgens hem daarom weinig keus: ze moeten hun jongere medewerkers sneller door laten stromen.

Om jonge consultants met elkaar in contact te brengen richtte Goudzwaard samen met mede-consultants Tammy Lie (27), Isis Hommema (26) en Mirthe Lantman (32) een netwerkclub op. Hun Young Consulting Netwerk werd deze maand in Utrecht gelanceerd. Naast Goudzwaard doen ook de andere oprichters klussen voor grote opdrachtgevers. Lantman reisde af naar China, om uit te vinden of een Nederlands maritiem bedrijf kans maakte op de Chinese markt. Lie onderzocht voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hoe de aanpak van kindermishandeling verbeterd kan worden. Hommema deed een onderzoek naar de auteursrechtenwet.

Lees hier verder op de website van NRC.

Deel dit bericht
Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sluiten